Miss Norway-deltaker: – Det er mye jobb

Deli mener det er en misoppfattelse at misse-kandidater kun har utseende å by på. – Man må være forberedt på å jobbe hardt. Det er også et stort press på å stå på sine egne ben.
Foto: Xueqi Pang
Donjeta Deli håper at hun blir den neste Miss Norway, men det holder ikke å bare være pen.

Hun er 19 år og har et klart mål: å bli den neste Miss Norway. Miss Norway er en skjønnhetskonkurranse for jenter mellom 18 og 27 år. Hvert år kåres de peneste jentene i landet. Delfinalen for 2016 er i mars, finalen i oktober. Men hva skal til å for å vinne konkurransen?

Du må selvsagt oppfylle visse krav som for eksempel trene, se bra ut og den slags. Men du skal også jobbe hardt, du skal skaffe sponsorer, dra på photoshoots og skrive blogg, forteller Donjeta Deli. 

Skjønnhetsutøvere
Skjønnhetskonkurransen Miss Norway ble først arrangert i 1978, og vinnerene deltar ulike konkurranser i verden, deriblant Miss Universe. Deltakerene kalles skjønnhetsutøvere fordi det stilles høye krav, akkurat som i en toppidrettskonkurranse.

Det er en test i selvstendighet. Alt du gjør, må du gjøre på egenhånd.

Ifølge nettsiden til Miss Norway er kriteriene for deltakere i Norge de samme som i de internasjonale konkurransene. Det innebærer blant annet at man skal ha en “frisk og sporty look” og ikke ha barn. Plastisk kirurgi er tillatt så lenge det ikke er overdrevet.

Miss Teen Kosovo
Donjeta Deli er ikke fremmed for skjønnhetskonkurranser, hun har nemlig allerede deltatt i Miss Kosovo. Da var hun 16 år, men var ikke gammel nok til å vinne hovedkonkurransen og ble kåret til Miss Teen Kosovo.

 I Kosovo er det litt annerledes enn i Norge. Det er først og fremst mer populært, og vinner du tittelen blir du automatisk gjenkjent i hele landet. Konkurransen er heller ikke så omfattende og langvarig som her i Norge, der er det bare én delfinale og én finalerunde som skjer samme dag.

Konkurransen der er derfor på noen måter lettere, ifølge Deli. Men også i Kosovo ble kandidatene testet på andre ting enn utseende.

 Det var også fokus på intelligens og hvor godt man pratet engelsk. I tillegg var det spørsmål om hva man ville bruke pengene på hvis man vant.

– Hva svarte du?

Jeg sa at jeg ville dele pengene med barn som lever i fattigdom. Jeg bryr meg veldig mye om barn.

Tilhører ikke fortiden
Helt siden feminismens nye gjennombrudd på slutten av 1960-tallet har skjønnhetskonkurranser blitt kritisert for å være gammeldags. Jenter bør dømmes ut ifra noe annet enn utseende, har vært argumentet.

– Selv om de ansvarlige og missedeltakerne fremhever stipender, talent og samfunnsengasjement (…), har retorikken deres en hul klang, skriver for eksempel historieprofessor Blain Roberts i en kommentar i New York Times

Donjeta Deli er uenig i at det bare handler om ytre skjønnhet. 

– Det er en test i selvstendighet. Alt du gjør, må du gjøre på egenhånd, fra å organisere photoshoots til å skaffe sponsing.  

Plan B
Donjeta Deli har tatt et friår fra videregående for å kunne satse fulltid på Miss Norway. Hverdagen hennes består av å oppdatere bloggen, snakke med mulige sponsorer, trene og jobbe deltid som vikar ved en barneskole. Dersom hun ikke vinner konkurransen, planlegger å vende tilbake til skolebenken. 

Jeg vil bli barnepedagog fordi jeg trives godt med barn, og det er noe jeg kan tenke meg å jobbe videre med. Selvsagt håper jeg på å nå helt til topps, men det er mange gode kandidater. Hvis jeg ikke vinner, vurderer jeg å stille igjen i Kosovo.

Donjeta Deli:

Alder: 19
Født: Norge, røtter i Kosovo
Bosted: Drammen
Jobb: Vikarlærer på barneskole

Krav til deltakerne i Miss Norway:

  • Trene på å presentere deg selv
  • Gå på kurs om blogging, sponsorer og presse
  • Trene på catwalk
  • Skaffe deg sponsorer
  • Finne fotografer som kan ta bilder av deg
  • Lage en videopresentasjon
  • Gå på kurs i catwalk, show-walk og scenemestring
  • Få tak i en finalekjole
  • Øve på å snakke i forsamlinger
  • Øve på å gå i høye hæler
  • Trene, trene, trene