Verdi-lederen

— Som leder legger jeg vekt på å skape engasjerte medarbeidere, dette oppnår jeg best med godt humør, sier Daniel Siraj, som har hatt jobben som OBOS-direktør siden i fjor høst
Foto: Foto: Bilge Öner
Det viktigste rådet Daniel Siraj har fått av sin forgjenger i OBOS, Martin Mæland, er å smile, så smilet sitter løst hos den elegant kledte konsernsjefen. 

Daniel K. Siraj er misjonærsønn og er opprinnelig fra Moi – en liten bygd litt inne i landet mellom Mandal og Egersund – midt i bibelbeltet. Oppveksten og det kristne livssynet har positiv innvirkning på verdivalgene han tar, ifølge ham, men han baserer ikke sine avgjørelser bare på det grunnlaget.

– Det å være kristen er den jeg er, men man trenger ikke å være kristen for å gjøre gode verdivalg, sier han og smiler så hele perleraden kommer til syne.

Gode verdier
Godt verdifundament for Siraj handler ikke bare om religiøs overbevisning. Det handler om å bry seg, ha et sterkt engasjement for mer enn seg selv og sin egen lommebok.

Jeg skal ikke bare ta vare på de materielle, men også de menneskelige verdiene i selskapet.

– Jeg har gode og dårlige sider, som alle andre jeg også, forhåpentligvis vil min bakgrunn trekke meg i riktig retning, sier han bestemt.

For Daniel Siraj handler livet om å by på seg selv, ha begge beina godt plantet på jorden og ha familie og gode venner som støtter en. Han har fortsatt de gamle vennene fra oppveksten, de som kjente ham som den skoleflinke, men tjukke Daniel, sier han.

– Sammen med dem trenger jeg ikke være noe annet enn meg selv. Jeg trenger ikke være konsernsjefen Daniel, sier han og legger til at hos sine venner kan han senke guarden, slappe helt av.

Daniel K. Siraj har jobbet i OBOS siden 2004, først som advokat, senere innenfor forretningsutvikling. I november 2014 ble han utnevnt som visekonsernsjef i selskapet. 1. oktober i fjor tok han over som konsernsjef etter Martin Mæland, som hadde hatt stillingen i hele 32 år.

Engelsk foran urdu
– Hva tenker du om din norskpakistanske bakgrunn?

Han nøler litt før han han svarer:

– Jeg føler meg norsk, min identitet er knyttet til Norge. Andre kan tenke annerledes, men jeg mener at identitet er noe man kan velge selv, og jeg velger å være norsk, sier Siraj.

Han forteller at faren var opptatt av å oppdra barna som norske. Han sa for eksempel til dem at de skulle lære seg engelsk, tysk og fransk framfor urdu, for de språkene ville de ha mer nytte av. 

– Familien min i Pakistan kan jo engelsk, så det har aldri vært et problem når det gjelder kommunikasjon. Jeg er glad i dem på lik linje med den norske delen av familien. Jeg har to gutter. Den yngste er veldig opptatt av det faktum at han er kvart pakistaner, mens den eldste ikke er det i det hele tatt, sier han. 

– Når det gjelder hvordan man identifiserer seg selv i forhold til det samfunnet man lever i, er det helt og holdent opp til personen selv. Noen vil kalle seg norsk, andre ikke. Jeg har valgt å identifisere meg selv som norsk, sier han.

“Cocktail-unger”
Han forteller også at han har stort håp for neste generasjon, de som er kvart det ene og halvt det andre. Han kaller dem “cocktail-unger”.

– Hva mener du med det?

– Ta meg for eksempel, jeg er halvt norsk og halvt pakistaner, mens mine barn som har en dansk mor, blir kvart dansk, kvart pakistaner, sier han.

– Hva tenker du er årsaken til at det er så få med næringslivstopper med minoritetsbakgrunn?

– Det er vel på grunn av at disse ALI-yrkene fortsatt er veldig populære hos dem med minoritetsbakgrunn, sier han og lener seg litt bakover før han fortsetter.

– De kan ikke bare bli advokater, leger og ingeniører, sier han.

– Men du har jo selv bakgrunn fra et av disse såkalte ALI-yrkene, minner vi ham på.

– Ja, jeg har advokatbakgrunn, men samtidig har jeg fulgt rådet fra min forgjenger Martin, som sa at jeg måtte velge, enten å bli en god advokat og fortsette i den retningen, eller å bli en leder.

Han forteller også at OBOS har flere med minoritetsbakgrunn, og de tar gjerne inn flere. Men da må folk velge å satse på næringslivet. Han er imot at man skal kvotere inn folk. 

– Vi er mer tjent med at flere søker seg til yrker innenfor ledelse i næringslivet og får nødvendig kompetanse, sier han. 

Ifølge ham er det den rette veien å gå selv om det vil ta lengre tid å jevne ut skjevehetene på denne måten. 

Ha ambisjoner
Siraj mener at for å lykkes må man ha indre ambisjoner, man må ville noe og ha den utholdenheten som må til for å komme i mål med det man ønsker seg, sier konsernsjefen.

– Du kan ikke vente å bli servert noe uten selv å gjøre noe for det. Å få hjelp fra andre er greit, men det er du selv som må gjøre jobben, være villig til å ofre det det krever, sier Siraj.

Han kommer fra en famille der det å jobbe hardt har vært en sentral grunnverdi. 

– Uten den innstillingen ville jeg ikke vært der jeg er i dag. 

Mennesket i sentrum
Samfunnsengasjement, kultur og aktiviteter for barn og ungdom er stikkord når OBOS’ nye sjef skal bygge flere boliger. Ifølge ham er det ikke bygningene som er viktige, men menneskene som skal bo i dem.

– Jeg er en bygdegutt, men bor i byen med familien min og trives godt med det. Slik vi bor, passer oss ypperlig, jeg har kort vei til og fra jobb og dermed sparer jeg mye reisetid, sier han.

Det var helt tilfeldig at han havnet i byen, men nå kan han ikke tenke seg å flytte. Daniel Siraj, som har vært gift med sin danske kone i 15 år, sier kona er mer urban enn ham, og det til tross for at hun er fra et mindre sted enn ham. 

– Vi skal ikke bare bygge boliger, men vi skal også bygge en kultur i OBOS som alltid streber etter å gjøre store ting, samtidig som vi må være forberedt på å møte store endringer som f eks teknologiskifte og andre prosesser som krever at vi tilpasser oss det nye, sier han.  

– Det er menneskene som bor i boligkompleksene som er viktige, at man har kulturelle aktiviteter er viktig for nabolag.

Rom for det i OBOS
Kroppsspråket viser tydelig at han har hørt dette spørsmålet mer enn en gang tidligere. Likevel svarer han tålmodig på hva han synes om å skulle bli sammenliknet med sin forgjenger og forklarer at hans mål ikke er å gå i Mælands fotspor.

– Man må tørre å gå egne veier.

Med bakgrunn fra konsernet er han langt fra ukjent for de ansatte.

– Jeg kommer jo fra OBOS, så folk kjenner meg, de vet hva jeg står for. Det er ikke slik at jeg kommer utenifra og er totalt ukjent figur for dem.

– Selv om lederstilen min er annerledes enn Martins, håper jeg klarer å være like sulten som ham, sier han og påpeker at det er kvalitet hos sin forgjenger han beundrer.

– Martin var sulten helt til siste arbeidsdag. En del ting han ikke rakk å bli ferdig med, måtte jeg overta, sier Siraj og ler.

Engasjert
Helt til slutt vil vi gjerne vite hva hans visjon for OBOS er, og hvor han ser seg selv om fem år. 

– Tidsrammen er ikke viktig, det viktige er at vi får til et markant grønt skifte i OBOS, kontrer Siraj.

I tillegg til miljø er digitalisering noe Siraj er opptatt av. Han passer dessuten på å nevne at han ønsker et konsern som ikke hjelper bare dem som er pengesterke, men også dem som ikke har så mye å rutte med.

– Ansvarsfulle ledere må ha gode verdigrunnlag, fordi man har å gjøre med mennesker. Jeg skal ikke bare ta vare på de materielle, men også de menneskelige verdiene i selskapet. Min oppgave som leder er å ta vare på verdiene til alle våre medlemmer, uavhengig om de er rike eller ei, sier Siraj og peker på en innrammet skisse som henger på veggen på kontoret hans.

Skissen er laget av den markante og omstridte norske maleren Henrik Sørensen (1882-1962). Motivet er en mor og hennes to barn, tilsynelatende fattige og utstøtte, som står utenfor en lukket dør. Skissen gjør sterkt inntrykk på en, ikke minst når den blir satt i en kontekst av Siraj:

– Vi har et ansvar for å ta vare på slike som henne også, sier han.

Skissen har han selv valgt ut og hengt på veggen fremfor seg, slik at han blir minnet på det ansvaret han har.

– Som sjef er jeg opptatt av en nøktern bedriftskultur. Vi skal ikke bare jage penger selv om vi selvsagt skal være lønnsomme. Vi i OBOS skal alltid huske at vi har et samfunnsansvar, sier konsernsjefen.

Fakta:
Navn: Daniel Kjørberg Siraj
Alder: 41 år
Aktuell: Overtok som konsernsjef i OBOS i oktober 2015
Bakgrunn: Sønn av en lærer fra Norge og en fabrikkarbeider fra Pakistan. Studerte rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Har vært politisk rådgiver og byrådssekretær for KrF i Oslo, og har de siste 11 årene jobbet som advokat og i ulike lederstillinger i OBOS

OBOS
Oslo Bolig og Sparelag er et boligbyggelag i Oslo, stiftet i 1929 med formål å skaffe medlemmene boliger. 390 000 medlemmer. Rundt 1000 ansatte.