Veiskille for Italia

47 millioner skal velge mellom Berlusconi eller Prodi.

Italienerne har siden tidlig søndag morgen til urnene, i det som karakteriseres som
et av de jevneste og viktigste valgene i landets etterkrigstidshistorie. Stemmegivningen vil fortsette til kl. 15.00 mandag. I tillegg til 47 millioner innenfor grensene forventes tre millioner italienere i utlendighet å stemme. Valgoppslutningen blant utenlandsitalienerne er størst i USA, Canada og Latin-Amerika, og lavest hos de som bor i andre europeiske land, melder statskanalen RAI International.

Rundt 42,7 % av de stemmeberettigede regnes med å stemme på 309 senatorer og 618 parlamentsmedlemmer. Kampen står mellom regjerende statsminister Silvio Berlusconi og sentrum-venstresidens kandidat Romani Prodi. Førstnevnte leder sentrum-høyre koalisjonen Casa delle Liberta (Frihetens Hus) mot opposisjonspolitikerens Unione Rosa Nell Pugno (Rosen i Knyttneven).

Valgkampen i typisk italiensk stil har vært preget av høy sigarføring og kraftige personangrep under debattene. Kontroversielle Berlusconi, som i tillegg er landets største mediemogul, har sittet fem år i makten og er dermed første statsminister i en av Europas klart mest ustabile demokratier til å sitte ut mandatperioden.

Begge menn har under valgkampen prøvd å nå ut til de 25 % “vet ikke” velgerne, som ikke helt har bestemt seg. Medievante Berlusconi har lovet høyere pensjoner og skattelettelser for sin neste regjeringsperiode, mens professoren og ekspresidenten i EU-kommisjonen frister med kutt i arbeidsgiver- og arbeidstakerkostnader, og “å gjenforene et splittet land”.

Berlusconi regnes som en av Italias rikeste og mektigste menn. Likevel har han under sine 12 år som politiker vært gjenstand for flere anklager og granskninger. Ved flere anledninger har han blitt beskyld for bl.a bestikkelser og ulovlige donasjoner til politiske partier, uten at anklagene har ført frem noe videre.

Sentrum-høyrekoalisjonens kandidat ses på som mildt sagt svært fargerik, folkelig og kontroversiell i sin stil. Uttalelsene hans om at Tysklands utenriksminister kunne “ypperlig passe som vakt i en film om en konsentrasjonsleir under krigen” skapte mediestorm og endte nesten med full diplomatisk krise på begge sider av Alpene. Tidligere har han sammenlignet seg selv med Jesus og Napoleon, og under valgkampen kalte han de som ikke skulle stemme på ham for “tullinger”. Han gikk også offentlig ut i mediene, og erklærte han ville avstå fra seksuell samvær med sin kone fram til valgdagen.

Opposisjonskandidaten Prodi er hans strake motsetning. Dyptgående og analytisk, ses han på som en “grå eminense” i italiensk politikk. Skulle han og hans sentrum-venstrekoalisjon komme til makten, har han varslet tilbaketrekking fra Irak og en mer kritisk utenrikspolitikk i forholdet til USA. Prodi lover også å sette en stopper for antitrustlovene som har blitt vedtatt under Berlusconis siste regjering.

Han virker ved første øyekast å mangle Berlusconis fargerike, karismatiske TV-vennlige stil, og har hele tiden avslått invitasjoner til debatter fra TV-stasjoner under Berlusconis kontroll.

– Jeg ville blitt angrepet og utsatt for useriøs og politisk farget journalistikk, hevdet han.