Romano Prodi erklært valgvinner i Italia

Siste telling viser knappest mulig flertall for opposisjonen.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Kl. 03.00 holdt lederen for sentrum-venstre koalisjonen sin seierstale etter at de siste landsprognosene viste minst mulig seiersmargin, både i valget til senatet og underhuset.

L´ Unione har ved siste fintelling tatt 340 seter i Deputerkammeret, mens regjeringskoalisjonen Casa della Liberta har 277. I senatsvalget har det vært jevnt frem til siste avgitte stemme; opposisjonskandidatens gruppering står bokført med 158 representanter, 1 uavhengig, mens Casa della Liberta vil få 156.

En entusiastisk Prodi, som for første gang på lenge så ut til å slippe seg løs og slappe av foran kameraene, lover en ny kurs for et land han ofte har beskrevet som splittet.
– Vi skal skape en regjering som er til for alle i dette landet. Valgresultatet er en seier for det italienske demokratiet.

Lederen for L´Unione sier han forventer en telefonsamtale fra statsminister Berlusconi “slik det er vanlig i et folkestyre”, melder Corriere della Sera.

Innad i Berlusconis koalisjon er det mange som ennå avventer. Talsmann for statsministerens parti, Paolo Bonaiuti, insisterer imidlertid på formelle feil og krever gjenopptelling.

– Vi må se på antallet stemmer som ble annullert, hevder han. Reaksjonen fra sentrum-venstrealliansen på utspillet fra Berlusconis støttespillere har ikke latt vente på seg. I et notat utgitt til pressen skrives det.

– Når man taper et valg er det helt nyttesløst å prøve å omgå reglene. Casa della Liberta, som har gjennomført en valgkampanje nesten på grensen av hva som er etisk tillatt, vil nå ikke godta valgresultatet og den politiske viljen til flere millioner stemmeberettigede.