– 10 000 kinesere ulovlig i Østerrike

Tunge jobber i utsatte næringer, f. eks restaurant- og gatekjøkkenbransjen, har gitt et høyt trygdebruk blant de første pakistanske arbeidsinnvandrere, ifølge fersk statistikk fra Frischsenteret
Foto: Flickr Creative Commons
Kinesere er en glemt gruppe i Østerrike. Myndighetene mangler oversikt, mens mediene overser kineserne fordi de er så godt som fraværende på kriminalitetsstatistikken.

Det er i det minste forklaringen magasinet Datum gir på hvorfor papirløse innvandrere fra Kina ikke er et tema i Østerrike, der nyheter om illegale innvandrere gjerne fører til hissige reaksjoner.

Ifølge Den kinesiske foreningen i Østerrike bor det rundt 30 000 kinesere i alperepublikken. Det offisielle tallet er 13 600. Noe av gapet kan forklares med at den statlige statistikken ikke regner med studenter på utveksling og andre med midlertidig opphold. Når en tar med disse står likevel 10 000 igjen.

De fleste av disse jobber svart på kinarestauranter eller i andre foretak drevet av kinesere. Det hevder Qimeng Li overfor magasinet. Hun kom til Østerrike for åtte år siden og jobber i dag ved Landbruksuniversitetet i Wien. Hun anslår at en illegal arbeider tjener 1500 euro i måneden. Til sammenligning er lønnen til en kinesisk bonde 296 euro i året.

Ifølge magasinet er svært mange kinesere dårlig integrert.

– Enkelte kom hit for 20 år siden og snakker ennå lite eller ingen tysk, sier Feiru Xie. Hun kom til Østerrike med arbeidstillatelse allerede i 1986 og driver to restauranter, et hotell og en en kino i Wien.

På tross av de antatt høye tallene papirløse kinesere i Østerrike anholder politiet få uten dokumentene i orden. Tallet på pågrepne steg riktignok med 59 prosent i fjor, men da fra beskjedne 451 til 715.