Flere internflyktninger, færre til Norge

Asylsøkere til Norge
Foto: Flickr/Creative Commons
Til sammen 27,1 millioner mennesker var internt fordrevet på grunn av konflikt og vold ved årets slutt, viser en rapport som ble lagt fram av FNs nødhjelpskoordinator, John Holmes, og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson, i London i forrige uke.

Ifølge rapporten Internal Displacement: Global Overview of Trends and Developments in 2009 fra Flyktninghjelpens senter for internt fordrevne i Genève, Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), fortsatte antallet internt fordrevne å stige i fjor, hovedsaklig på grunn av langvarige, interne konflikter.
 
– Den massive fordrivelsen og det sjokkerende voldsnivået er en trist påminnelse om prisen sivilbefolkningen betaler i væpnet konflikt, sier Elisabeth Rasmusson, generalsekretær i Flyktninghjelpen. – I 2009 ble millioner av mennesker drevet på flukt i konflikter hvor de stridende partene ikke oppfylte sin forpliktelse til å beskytte sivile. 
 
6,8 millioner mennesker ble drevet på flukt bare i løpet av fjoråret; mange flere enn tidligere år, viser rapporten. Det var ikke nye konflikter, men derimot langvarige, interne konflikter som var hovedårsaken til ny internflukt i fjor. I Pakistan flyktet rundt tre millioner mennesker fra den massive militæroffensiven mot Taliban og andre væpnede grupper. I Den demokratiske republikken Kongo ble én million mennesker fordrevet av militæroperasjoner støttet av FNs fredsbevarende styrke, samt angrep fra væpnede grupper. I 2009 var det også stor ny internflukt i Sudan (særlig i Sør-Sudan), Somalia, Colombia, Filippinene og Sri Lanka.
 
Mange internt fordrevne vendte tilbake til sine hjemsteder da kampene stilnet. Ifølge rapporten returnerte rundt fem millioner i løpet av 2009. – Men i mange tilfeller ble mennesker tvunget til å returnere, eller de hadde ikke noe annet alternativ, påpeker Rasmusson. – Mange kom hjem til ødelagt hus og eiendom, og områder som fortsatt var utrygge.
 
– Stater må oppfylle sin forpliktelse til å beskytte mennesker på flukt på deres territorium, sier Rasmusson. – Det internasjonale samfunnet må bidra med humanitær hjelp, og støtte en bærekraftig gjenoppbygging av rammede samfunn på lengre sikt.
 
I mange land hvor væpnede konflikter har tatt slutt har man ikke blitt enige om kontrollen over omstride landområder. Dermed forblir mange fanget i en tilværelse på flukt, også etter at kampene har stilnet, viser rapporten. I 21 land ble mennesker født og vokste opp som internt fordrevne.  

Færre kommer til Norge
Utlendingsmyndighetene tror det kommer 5.000 færre asylsøkere til Norge i år enn tidligere antatt. Prognosen justeres ned fra 18.500 til 13.500 søkere.

Prognosen nedjusteres på grunn av nedgangen i tallet på asylsøkere så
langt i år. I første kvartal i år kom det 2.448 asylsøkere til Norge, 36
prosent færre sammenlignet med samme periode i 2009 da det kom 3.828
asylsøkere.

I første kvartal 2010 har UDI behandlet 4.674 asylsøknader. Vel 74
prosent (3.467) av søknadene er avslått eller blir ikke behandlet fordi
søkeren har vært i et annet europeisk land først. 1.207 asylsøkere, 26 prosent, har fått asyl, opphold på humanitært
grunnlag eller beskyttelse i Norge av andre grunner, opplyser UDI.