Vil megle frem Korea-løsning

Sør-Korea under angrep: sjokkerte øyenvitner kan ikke gjøre annet enn å se på at nord-koreansk artilleri treffer grenseøya Yeonpyeong
Foto: Yonhap Agency
Kina vil megle frem samtaler etter angrepet på Sør-Korea.

Kina oppmuntrer til “kontakt, konfliktløsning og dialog” mellom begge koreanske stater, kommer det frem i en pressemelding utgitt i dag av det kinesiske utenriksdepartementet, skriver Xinhua News Agency.

Situasjonen på halvøya har vært ekstremt spent siden det nord-koreanske artilleriangrepet på øya Yeongpyong 22. november. Angrepet kom som svar på amerikanske og sør-koreanske marineøvelser i internasjonalt omstridt farvann, som det nord-koreanske regimet så på som en provokasjon. Nå ønsker kineserne, som eneste av stormaktene i FNs sikkerhetsråd med et mer nøytralt forhold til regimet i Pyongyang, at begge koreanske stater kommer igjen på talefot.

Viktig å snakke sammen

Kina tok så langt tilbake som i 2003 initiativ til unilaterale diskusjoner om nord-koreanernes atomvåpenprogram. Seks år senere trakk imidlertid Nord-Korea seg fra disse samtalene.

– Både nord og sør må ta første skritt for å normalisere igjen forholdet, slik at man igjen kan gjenoppta samtalene om atomvåpenprogrammet sammen med Russland, Japan, USA og oss selv, fastslo talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet, Hong Lei, til Xinhua News Agency.