Haiti tar grep i gjenoppbyggingen

Sakte gjenoppbygging: Et og et halvt år etter jordskjelvet er knapt halvparten av bygningsrestene blitt fjernet.
Foto: United Nations Development Programme
Etter jordskjelvet som rammet Haiti i januar 2010, er mer enn fire millioner kubikkmeter med bygningsrester blitt fjernet, melder FNs utviklingsprograms nordiske avdeling.
Totalt skal omkring 10 millioner kubikkmeter fjernes, noe som er en av de største opprydningsoppgavene FN noen gang har stått overfor.
 
– Opprydningsoppgavene er enorme. De siste 20 månedene har vi sammen med Haitis myndigheter, frivillige organisasjoner og innbyggerne i landet arbeidet kontinuerlig, sier Jessica Faieta, ansvarlig for FNs utviklingsprogram UNDP i Haiti, i en pressemelding.
Under skjelvet mistet ca. 200 000 mennesker livet, og nødvendig infrastruktur som veier, strømnett og kloakksystemer ble ødelagt. I Port-au-Prince raste 80 000 bygninger sammen. 
Haitianerne selv i sentrum
I tillegg til opprydningsassistansen, har UNDP sammen med andre organisasjoner som ILO og UNOPS lært opp mer enn 7000 haitianere i teknikker for å trygt fjerne bygningsrester, hvordan materialer kan resirkuleres, innen jordskjelvsikker husbygging og el-tilførsel.
– Haitianerne må stå i sentrum av gjenoppbyggingen, og det er helt sentralt å sette folk i stand til å komme seg videre etter jordskjelvet, sier Faieta.

Ikke nok med NGOer og hjelpeorganisasjoner

Tidligere statsminister Gérard Latortue hevder overfor nettstedet America´s Society at også haitianerne utenlands må involveres i større grad.

– Estimater fra Verdensbanken viser at 80 prosent av høyt utdannede haitinere bor i utlandet. Utvandrerne er en enorm ressurs for landet, og kan bidra gjennom sin kompetansen de har fått i Vesten at gjenoppbyggingen går mer effektivt.