– Svenskene kveler innvandringsdebatten

 
Foto: Skjermdump/YouTube/KanalGlobal
Etter vårens opptøyer i Husby skulle det legges opp til en storstilt debatt. I stedet ble det "atter tyst".

I alle fall om vi skal tro forfatterne Karl-Olov Arnstberg (bildet) og Gunnar Sandelin, som i mars ga ut boken Invandring och mörkläggning, En saklig rapport från en förryckt tid. Arnstberg og Sandelin kommer med en vitenskapelig og sterkt innvandringskritisk bok, og ble ifølge seg selv og meningsfeller totalt kneblet i det svenske debattklimaet, skriver Aftenposten.

Kun Aftonbladet av de store, svenske avisene ville anmelde boken. Og det med anklager om rasisme – illustrert av et bilde fra en nynazistisk demonstrasjon i 2007. Boken ble imidlertid omtalt av flere danske aviser.

Høyreekstreme på hjernen
– Ingenting skjedde i vanlige medier. Derimot slo det direkte til på internett. Avpixlat og en mengde blogger reagerte veldig kjapt. De har lengtet etter denne boken, sier Karl-Olov Arnstberg til Aftenposten.

Gunnar Sandelin og Arnstberg var ikke helt uforberedt på den svenske stillheten, forteller han.

– Vi tok det vel nærmest med et sukk. Svenske medier har fått høyreekstremisme på hjernen, og kaller alt for det. Det blir litt som om de jager et spøkelse – denne typen ekstreme grupper finnes på begge sider, men de er veldig små, sier Arnstberg.

Kraftig polarisering
Årsaken til at boken ble fortiet er en kraftig polarisering i det svenske debattklimaet, mener blogger og Aftenposten-spaltist Bjørn Stærk.

– Jeg kunne ikke skjønne den fortielsen boken møtte da jeg leste den. Det sier veldig mye om Sverige, både at Aftonbladet bruker så sterke ord, og at ingen snakker om det etterpå. Selvsagt mener ikke alle svensker at boken er rasistisk, men de skjønner at det blir bråk hvis man hiver seg inn i debatten. Derfor blir det veldig vanskelig å snakke om det, sier Stærk.

 Hvordan ville en tilsvarende norsk bok blitt mottatt her til lands?

– En sånn bok, skrevet for norske forhold, ville blitt møtt med en blanding av hyllest og kritikk, samt mye midt imellom. Det er sånn det skal være, og det er bra at innvandringskritikere også blir kritisert – vi må ha nyansene.