Straffefrihet for vold mot kvinner

Kvinner i Afghanistan risikerer å bli fratatt beskyttelse mot slektninger som utøver vold etter at det afghanske parlamentet godkjente et lovforslag som forbyr familiemedlemmer å vitne mot hverandre.
Foto: Flickr
I Afghanistan blir kvinners rettigheter blir sett på som noe vestlig som må bekjempes. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Nasjonalforsamlingen godkjente denne måneden et lovforslag som forbyr familiemedlemmer å vitne mot hverandre. Loven har møtt massiv kritikk og anklages for å kneble ofre for familievold, tvangsekteskap og overgrep. 

– Hver gang det konservative parlamentet kommer med slike kvinnefiendtlige forslag, så ser vi at presidenten avviser det verste, men er diplomatisk og gir etter litt, og så ender det opp med å bli verre likevel, sier professor Elisabeth Eide ved Høgskolen i Oslo og Akershus til Dagbladet.

Konsekvenser for anmeldelse av vold
I et land hvor vold i hjemmet er utbredt, men rettsmedisinsk praksis begrenset, mener organisasjoner at vitneendringer kan få enorme konsekvenser for kvinner som vil anmelde vold og overgrep.

– President Karzai burde avvise denne loven helt, da den vil la de som utøver vold mot kvinner gå fri. Hvis loven blir innført, så vil afghanske kvinner bli fratatt legal beskyttelse fra slektninger som forgriper seg, tvangsgifter dem eller til og med selger dem, skriver Human Rights Watch sin Asia-direktør Brad Adams i en pressemelding

Vitneplikten er bare en liten del av et større lovforslag, men kvinneorganisasjoner i Afghanistan og verden over har bitt seg merke i den lille, men potensielt betydningsfulle, endringen. 

Noen positive endringer
Presidenten har blitt kritisert for å drøye behandlingen av denne saken, men på en pressekonferanse mandag, sa en pressetalskvinne at Karzai tok tak i saken så snart den havnet på hans bord, og viste til at Karzai har gjort mye for kvinners rettigheter. 

– Dere har tidligere sett at presidenten er en person som har beskyttet kvinners rettigheter etter dette landets lover, sa talskvinne for president Karzai, Adela Raz, ifølge The Guardian.

HIOA-professor Eide er enig i at det har skjedd noen positive endringer for kvinner i Afghanistan. 

– Flere jenter får nå utdanning, som gjør det mulig for dem å kjempe for egne rettigheter, samtidig som mange i Afghanistan ser på kvinners rettigheter som noe vestlig som de skal kjempe imot, sier Eide.