Kvinner rammes verst av konflikten i Sør-Sudan

Uganda tar imot en million flyktinger fra nabolandet: Sørsudanske flyktninger på flukt i nabolandet Uganda. Over en million mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine. Sør-Sudan er et av de farligste stedene å være kvinne i dag. Jenter har ingen rettigheter, og blir giftet bort så fort de får menstruasjon.
Foto: Flickr
Flesteparten av sør-sudanske kvinner opplever minst én form for kjønnsbasert vold, kommer det frem i kronikk og rapport. 
Koubang Mbilase Enyam
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Voldtekt, seksuelle overgrep, fysisk- eller psykisk misbruk, samt barne- eller tvangsekteskap eller at de blir fratatt muligheter eller tjenester, som utdanning og helsehjelp, er blant gjengangerne.

− Hvis verden ikke handler, kommer ikke konflikten til å få noen slutt, og flere mennesker kommer til å dø – av vold eller av sult. Og en snikende og mindre kjent ondskap vil vokse: Seksuell vold og utnyttelse, skriver Care Internationals generalsekretær Robert Glasser i en kronikk på debattsidene til aftenposten.no.

Sør-Sudan er et av verdens farligste steder for kvinner og jenter, og borgerkrigen som har herjet landet siden desember i fjor har gjort det enda vanskeligere, skriver bistandsorganisasjonen Care i en fersk rapport.

Ofre får ikke hjelp
Rapporten som Care har laget på bakgrunn av intervjuer som ble gjort med 368 respondenter i tre delstater i Sør-Sudan i fjor høst tyder på at svært lite blir gjort for å bekjempe seksualisert vold.

Svært få seksuelle overgrep blir rapportert til politiet og anmeldelser ender som regel ikke med fellende dommer. Mange voldtektsofre kommer seg heller ikke til noe sykehus for å få behandling, enten fordi ofrene frykter å bli marginalisert som voldtektsofre, eller fordi Sør-Sudan har en kontroversiell lov om at alle som skal få helsestell etter en forbrytelse, først må melde seg på en politistasjon.

Å gifte bort jenter mot medgift er vanlig. Menn kan “booke” jenter helt ned i 5 års alderen, og bli gitt til mannen når de får menstruasjon.

Angrep og voldtekt
Care beskriver også hvordan den pågående krisen har gjort leveforholdene for kvinner enda verre. Tilgangen på helsestell var allerede dårlig, og ble naturlig nok enda dårligere da mange kvinner ble tvunget til å rømme ut i bushen. Flere undersøkelser som er blitt foretatt av nødhjelpsorganisasjoner i Sør-Sudan har vist hvordan væpnede menn har angrepet landsbyer og voldtatt kvinner og jenter ned i 14 års alderen.