Tolv drept etter skyteepisode i redaksjonslokale

Jihadistterroren dekkes i langt større grad av mediene enn andre terrorformer, viser ny forskning. Illustrasjonen er en skjermdump fra nyhetskanalen France24 i det de sendte direkte fra dramaet rundt terrorangrepet på Charlie Hebdo i januar 2015.
Foto: Skjermdump/france24.com
Tolv personer er drept og flere skadet etter at maskerte menn skjøt vilt rundt seg i lokalene til det franske, satiriske ukebladet Charlie Hebdo.

Fransk politi bekrefter at 12 personer er drept. To av de drepte er politibetjenter. 10 andre skal også være skadet, fire av dem kritisk skadet, melder nyhetsbyrået Reuters.

40 personer er reddet ut av redaksjonslokalene. Ifølge nyhetsbyrået AFP tok væpnede menn seg inn i redaksjonen like før klokken 11.30 og begynte å skyte rundt seg.

Ifølge Reuters har øyevitner sagt at de har hørt over tretti skudd. Gruppen med maskerte menn løp så ut av bygningen og skal ha skutt mot politibetjenter mens de flyktet fra stedet. Mennene skal ha flyktet i en svart bil, ifølge Le Figaro.

Skrek slagord
I en video filmet av journalisten Martin Boudot fra nyhetsbyrået Lines First, og som er lekket på internett, kan man høre skudd og to mannlige stemmer, hvor den ene skriker “Allahu Akhbar” (gud er stor på arabisk).

Gjerningsmennene skal ha truet en annen bilist og skudd skal ha blitt løsnet. Etter det har politiet foreløpig ingen spor etter dem, ifølge radiostasjonen RTL.

Kontroversielt
Charlie Hebdo er et kontroversielt ukeblad, som flere ganger har skapt reaksjoner med sine satiriske tegneserier og kommentarer. Bladets siste twittermelding skal ha vært en karikatur av IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. 

I 2011 ble ukebladet angrepet med en bombe inne i redaksjonslokalene. Hendelsen skjedde dagen etter at avisen hadde utnevnt profeten Muhammed til redaktør for deres neste utgave og trykket en Muhammed-karikatur på forsiden av magasinet.

Forkastelig og rystende
Her hjemme skriver Antirasistisk senter i en uttalelse på sin hjemmeside at de ser på angrepet på det franske satiriske magasinet med sorg og forferdelse. 

– Charlie Hebdo er kjent for sin sterkt satiriske, men også antirasistiske identitet. Den antirasistiske paraplyorganisasjonen European Grassroots Antiracist Movement (EGAM), som Antirasistisk Senter er medlem av, har tidligere forsvart Charlie Hebdo nettopp som et antirasistisk magasin. I tillegg til å være et angrep på demokratiet og ytringsfriheten, er dette et angrep på europeisk antirasisme.

– Ekstremismen må overvinnes
Også Det Islamske Forbundet akriver i en pressemelding om sjokk og fortvilelse over terrorangrepet.

– Uansett hvem som står bak og uansett motivet, fordømmer vi angrepet på det sterkeste. Slike barbariske handlinger må bekjempes med alle midler vi har. Ekstremismen må overvinnes og den kan bare overvinnes hvis alle frie og demokratiske krefter allierer seg for rettferdighet frihet og fredelig sameksistens. Våre tanker går til de sårede og etterlatte. 

Saken er oppdatert

Les også:

Frankrikes president: – Et angrep på ytringsfriheten

Eks-generalsekretæren i Norsk Presseforbund: – Trusselen fra radikal islam er reell

Vedbjørn Selbekk: – En bekmørk dag for ytringsfriheten

Nettverket LIM: – Forferdelig og opprørende