Uenighet om aktivistbåt

Stoppet utenfor Gaza: Aktivistbåten "Marianne" fikk ikke ta med humanitær hjelp til den sterkt bevoktede landstripen.
Foto: Facebook/freedomflotilla.org
Tidligere i sommer skal den israelske marinen ha bordet aktivistbåten Marianne, som var på vei med humanitær hjelp til Gaza. – Nødvendig, siden båten nektet å samarbeide, sier israelske myndigheter. – Humanitær overtramp i tråd med israelsk Gaza-politikk, mener palestinsk aktivist.

Båten skulle ha seilet inn i Gaza siste uke i juni, med blant annet mat og medisiner til innbyggerne i Gaza, men ble stoppet av israelsk kystvakt, som patruljerer og opprettholder havneblokaden overfor kyststripen.

Israels ambassade mener blokaden er berettiget.

– Gjennom Palmer-kommisjonens rapport i FN i 2011, understrekes det at Israel ikke har hatt noe annet valg enn å gå til dette skrittet grunnet faren  for våpensmugling inn i Gaza, blant annet i form av raketter som Hamas har brukt mot israelske sivile, skriver fungerende ambassadør Dan Poraz i en pressemelding.

Universitetsprofessor og politisk aktivist Mazen Qumsiyeh er ikke fornøyd med argumentasjonen fra Israels ambassade i Norge som de gir i svaret på hvorfor båten ble stoppet.
Foto : Claudio Castello

Aktivistene brøt loven
Aktivistene ombord prøvde å ta seg inn ulovlig, og uten å følge regulære prosedyrer, til Gaza gjennom sjøveien, skriver han videre.

– Selv om jeg er sikker på at deres intensjoner var gode, har aktivistene dessverre blitt forledet til å tro at man kan hjelpe ved å bryte loven. Hvis de virkelig var interesserte i menneskerettigheter ville man ha talt Hamas i mot, en bevegelse som pålegger terror, henretter folk uten rettssak, bruker palestinske barn som menneskelige skjold og bryter menneskerettighetene på daglig basis. 

I uttalelsen vektlegger den fungerende ambassadøren videre at Israel er landet som yter mest humanitærhjelp til Gaza.

– Israel tillater 800 lastebiler inn i Gaza hver dag, med opptil 1,6 millioner tonn sement, murstein og andre varer i året. En hjelp som tilsvarer mer enn 500.000 “Mariannebåter”.

– Regjeringspropaganda som legitimerer overtramp
Når Utrop kontakter den Betlehem-bosatte universitetsprofessoren og aktivisten Mazen Qumsiyeh, så avfeier han ambassadens argumenter totalt.

– Hva som skjer i virkeligheten er en ulovlig beleiring. Røde Kors og andre FN-relaterte institusjoner har kommet med til tider ganske kritiske tilbakemeldinger overfor israelske myndigheter. Mange har sagt klart ifra at denne formen for kollektiv avstraffelse er i strid med internasjonal lov.

Har Israel noe grunnlag for å fortsette med kystblokaden av Gaza?

– Vi har mer enn nok funn, blant annet i form av juridiske analyser, at det gjør enhver forsøk fra Israel for å rettferdiggjøre sine forbrytelser mot Gaza kan ikke sees på som noe annet enn latterlig og patetisk. Selv israelske menneskerettighetsorganisasjoner kan avkrefte den israelske regjeringens propaganda om beleiringen av Gaza-stripen, avrunder han.