Verden Rundt

Låten "Gemeisam sind wir sterk!" regnes som hymnen til den tyske innvandringskritiske organisasjonen Pegida. Nå går ironisk nok visse andeler av inntekten fra salget av låten på nettstedet Amazon til organisasjoner som hjelper flyktninger.
Foto: Creative Commons/blu-news.org
Flerkulturelle nyheter om verden rundt oss.

Inntekter fra islamkritisk musikk går til flyktninger

Nettselskapet Amazon donerer inntektene fra salget av musikk gitt ut av den innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida til flyktninger i Tyskland, skriver Adresseavisen.

Låten Gemeinsam sind wir sterk! (Sammen er vi sterkere) har hittil hatt over 243 000 visninger på YouTube og har blitt en bestselger på den tyske nedlastingssiden til Amazon.

Selskapet har fått kraftig kritikk for at de skulle tjene penger på salget, men Pegida-grunnleggeren Lutz Bachmann virker uberørt av donasjonene.

– At Amazons overskudd går til flyktninger får være deres sak. De kan gjøre hva de vil med det. Vår inntekt blir ikke delt, skriver Bachmann på Twitter.

SodaStream-kampanje krones med seier

Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom tok initiativ til kampanjen «La boblene briste- boikott SodaStream» i 2012, og har sammen med en rekke organisasjoner, fagforbund og partier krevd at SodaStream flytter virksomheten sin vekk fra Mishor Adumim, en israelsk industrisone på okkupert palestinsk land på Vestbredden.

Organisasjonen Who Profits melder nå at selskapet har fullført flyttingen, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

– At SodaStream endelig flytter ut av den ulovlige bosettingen viser at det nytter å protestere når selskap støtter opp om undertrykking og okkupasjon, sier Ingrid Aspelund, leder av Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom i pressemeldingen.

Krever erstatning av oljegigant

Kun måneder etter at British Petroleum, BP, måtte betale rekorderstatning til USA etter Deepwater Horizon-ulykken er mexicanske myndigheter på ballen og vil ha erstatning fra selskapet. Foreløpig er det ikke klart hvilket beløp Mexico vil kreve av oljegiganten, melder nettstedet hegnar.no.

Oljeriggen, som lå 80km utenfor kysten av Louisiana, sank i april 2010 og førte fem millioner fat med olje ut i Mexicogulfen i de neste 87 dagene. Ulykken forårsaket alvorlige skader på nærhabitatet, blant annet korallrev og fugleliv

– BP har akseptert sitt ansvar og betaler for skadene de har påført USA. Situasjonen her i Mexico er fortsatt uavklart, og derfor går vi til sak.

Sprer lys på lands­bygda i Kenya

Solkiosker som lades opp med ren energi om dagen, og som kan holde åpent langt utover kvelden, gir ny giv til avsidesliggende områder i det afrikanske landet, melder IPS News.

Solkiosken, som ble satt opp i 2013, produserer nok strøm til å drive et tv-apparat, printer, lamineringsmaskin og lading av mobiltelefon, barber- og kopimaskin.

— Tidligere var en avhengig av parafinlamper som bare så vidt ga nok lys, hvis man ville drive forretning her etter mørkets frembrudd. Nå holder vi åpent til midnatt, sier Seuri Lesino til IPS News.