Leverer mat til flyktninger med droner

Viktig hjelpemiddel: Sivile droner brukes nå av FNs matvareprogram på grensen mellom Syria og Jordan for at 70.000 flyktninger skal unngå en sultkatastrofe (Foto: Illustrasjon).
Foto: Wikimedia Commons
Titusener av desperate syriske flyktninger som sitter fast på grensen mellom Syria og Jordan får nå levert mat med heisekran og droner, melder NRK.

75.000 mennesker bor i leiren Ruqban som ligger i ingenmannsland på grensen mellom Jordan og Syria.

Ruqban er en av de to grenseovergangene der Jordan har tillatt flyktninger å ta seg inn i landet. Men etter at seks jordanske soldater ble drept i et selvmordsangrep utført av ekstremistgruppen IS for seks uker siden, stengte jordanske myndigheter grensen.

En desperat situasjon
Selvmordsangrepet har ført til flyktningene har blitt sittende fast i ørkenen, der fire FN-organisasjoner (FNs matvareprogram, Unicef, FNs høykommissær og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon) har beskrevet situasjonen dere som desperat.

– De søker beskyttelse i tøffe ørkenforhold med temperaturer opp til 50 grader og sandstormer som kommer uten varsel, er uten nok mat og har så vidt vann nok til å overleve, sier de fire FN-organisasjonene i en felles uttalelse.

Nye og kreative hjelpemetoder
FNs matvareprogram klarte likevel denne uken å levere forsyninger nok til at flyktningene kan klare seg en måned til. Ved å fly inn mat med droner og bruke kranbiler til å heise matforsyninger over grensen fra Jordan og til flyktningene i ingenmannsland.

– Det var den eneste måten vil kunne få delt ut mat på siden vi ikke kan krysse grensen til dem og de ikke kan krysse til denne siden. Vi kom opp med ideen om å slippe maten ned der og overvåke utdelingen fra denne siden, sier landdirektøren for FNs matvareprogram i Jordan, Mageed Yahia, til nyhetsbyrået AP.