Sparket for å ha vist “for mye jødisk kultur”

 
Foto: Skjermdump/interia.pl
Katarzyna Wielga-Skolimowska, direktør for det polske kulturinstituttet i Berlin, ble sist helg sparket fra sin stilling. Avgangen hennes ble begrunnet med at instituttet hadde "for mye jødisk kultur på programmet".

Ifølge den venstreorienterte Berlin-avisen TAZ har Skolimowska (bildefaksimilet) blitt avløst fra sin stilling med umiddelbar virkning. 

– Skolimowska hadde kontrakt hos oss frem til sommeren 2017. Vi har valgt å avslutte kontraktsforholdet her og nå, sier talsmann for instituttet, Marcin Zastrozny, til TAZ.

Kulturinsituttet i Berlin er en av 24 institusjoner som er direkte underlagt polsk UD, og som har som oppgave “å fremme polsk kunst og kultur i utlandet”

Videre melder Berliner Zeitung at hennes arbeid har fått en negativ vurdering fra polsk UD på grunn av “instituttets overfokus på jødisk kultur og jødiske temaer i sitt program, og for utilstrekkelig innsats på sosiale medier”.

Uttalelsen om at instituttet hadde for “overfokus på jødisk kultur” kom fra Andrzej Przylebski, Polens ambassadør i Tyskland, ifølge avisen.

Kulturmyndighetenes muskler
Wielga-Skolimowska har vært sjef ved instituttet i Berlin siden 2013, og hennes arbeid har ifølge nettstedet Art News fått positive kritikker.

Inntil nylig har praksisen med at polske myndigheter (herunder polsk UD) finansierer og driver kulturinsituttene vært ukontroversiell. Nå påpeker flere kritiske stemmer at det sittende høyreorienterte og nasjonalkonservative regjeringspartiet PiS, Prawo i Sprawiedliwość (på norsk: lov- og rettferdighetspartiet) bruker sine politiske muskler for å “bevisst påvirke og ensrette kulturinstituttene”.

Avsettelsen mener flere er politisk motivert, og at den kan stamme fra en disputt sommeren 2015 mellom instituttet og polsk UD. Berlin-instituttet valgte å vise filmen Ida, en film som handler om en polsk kvinne som finner ut om sitt jødiske opphav, fremfor Smolensk, filmen om flyulykken i byen i Russland med sammen navn i 2010.

Filmen er en fiksjonsdokumentar som tar utgangspunkt i denne virkelige hendelsen, hvor den daværende polske presidenten Lech Kaczynski, landets hærsjef og flere andre polske samfunnstopper og politikere som var på vei til Russland mistet livet. Hendelsen omtales som den største tragedien i polsk historie etter andre verdenskrig. Przylebski, som i 2013 også var ambassadør, skal ifølge Berliner Zeitung forlangte overfor Berlin-instituttet å få Smolensk inn på filmprogrammet.

Tidligere i år manet også den polske kulturministeren Piotr Glinski til “et oppgjør med Polens selvpålagte skamkultur om andre verdenskrig”. I tillegg skriver Art News om at instituttet i Madrid skal ha fått refs for ikke å “fokusere nok på den patriotiske klassiske polske komponisten Chopin”.