Ståldisiplin på italiensk integreringsinternat

Strenge regler: Elevene på integreringsinternatet Accademia per l'Integrazione - "Grazie Bergamo" må snakke italiensk 24 timer i døgnet, yte gratis samfunnstjeneste og gå i uniform. Bildet sakset fra internatets Facebook-profil.
Foto: Screenshot fra Accademia per l'Integrazione - "Grazie Bergamo" / Screenshot Utrop
I et nyopprettet integreringsinternat i byen Bergamo må nyankomne flyktninger lære seg høflighetsfraser, gå i uniform og synge Italias nasjonalsang.

En gruppe på rundt 30 menn, for det meste migranter fra Afrika sør for Sahara, danner to rader. Hendene rettes bak ryggen med militærpresisjon.

Gruppen, som går i en blå overall-uniform, takker pent for at de får være en del av internatet. Så synger de Italias nasjonalsang før de bryter opp og går hver til sine daglige aktiviteter, rapporterer et nyhetsteam fra Al Jazeera som har fått være med på seansen.

Integreringsinternatet, som er nyopprettet, skal gjennom hard disiplin få de 35 påmeldte elevene til å bli mønstereksempler på nye medborgere.

Strenge regler

Gruppen på 35 følger strenge regler. Elevene må gjennomføre samfunnstjeneste uten betaling, har restriksjoner på mobilbruk, timeplan og får ikke lov til å snakke noe annet enn italiensk. 

Skoledagene starter kl. 07, med intensivkurs i italiensk. Elevene er fri til å forlate skolen i helgedager og en gang i uken, men må være tilbake innen kl. 22. Å kommer for sent, selv bare fem minutter, kan føre til disiplinærtiltak.

Lokale myndigheter i Bergamo driver integreringsskolen sammen med den katolske non-profit organisasjonen Caritas og den lokale avdelingen av Confindustria, Italias største arbeidsgiverforening.

Får fagopplæring

I Italia vekker integreringsinternatet med halvmilitær disiplin oppsikt. Borgemester i Bergamo, Grigorio Gomi innrømmer at internatet er ikke et sted for alle.

– Her er det ingen plass til de slappe. Elevene som går her må respektere regler og gå gjennom obligatorisk fagopplæring, sier han til Al-Jazeera.

Guineanske Madou kom til Italia som asylsøker. Han ser ut til å trives, ståldisiplinen til tross.

– Jeg er glad for å være i internatet, fordi jeg pleide å sove bort tiden. Nå hjelper vi til i byen, sier han til Al-Jazeera.

Listhaug vil gi botrening til kvoteflyktninger