Flyttet til Sverige for å få ekte­mannen til Norge

Norske Lene måtte flytte til Sverige for å få sin marokkanske ektemann til Norge via EØS-regelverket (illustrasjonsbilde).
Foto: Unsplash/Drew Coffman
Strenge regler hindret at Lene kunne få sin marokkanske ektemann Mehdi (30) til Norge. Men det finnes en annen vei til familiegjenforening i Norge, som er helt lovlig.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

– Jeg tenkte først da vi møttes at dette kommer ikke til å gå, det er for komplisert, og orker man å gå den lange veien. Men er kjærligheten sterk nok, så klarer man det meste, sier Lene til TV 2.

Hun møtte Mehdi Essabri i Marokko i februar 2017. 19. juli samme år holdt foreldrene til Mehdi et tradisjonelt bryllup for dem i hans hjemland.

Men å få etablert seg i Norge med ektemannen syntes umulig. Lene var student, og selv om hun jobbet ved siden av, innfridde hun ikke inntektskravet Utlendingsdirektoratet (UDI) stiller for familieinnvandring.

EØS-løsning

Redningen ble den såkalte «EØS-løsningen», som gjorde at Lene kunne bosette seg i Sverige, få familiegjenforening med ektefellen der, og etter en periode søke om å ta ham med tilbake til Norge.

Lene ville ikke vente, når hun endelig hadde funnet mannen hun ville dele livet med, og reiste til Charlottenberg i «kjærlighetseksil». Terskelen for familieinnvandring i Sverige er også mye lavere enn i Norge.

– Jeg tror det tok to uker fra vi søkte til han kunne komme. I Norge ville det ha tatt flere år, og det kostet over 10.000 kroner for å søke, sier Lene til TV 2.

Kan flytte til Norge

Etter å ha etablert seg som EØS-borger i et medlemsland i minst seks måneder, kan man etter disse reglene flytte tilbake til Norge. Lene og ektemannen kan flytte til Norge lovlig.

Norge er samtidig forpliktet til å følge EØS-regelverket, som står over norske lover og regler. Myndighetene kan dermed ikke stoppe denne typen familieinnvandring dersom de skulle ønske det.

– Vi er forpliktet til å følge EØS regelverket, og folk har lov til å utøve rettigheter som ligger i EØS-avtalen, sier Cecilia Bordonado, enhetsleder i EØS-enheten i UDI, til TV 2.