Lanserer kampanje mot æresvold i ti svenske byer

I flere svenske byer i sommer har det dukket opp stortavler med bilder av den æresdrepte kvinnen Fadime for å gjøre folk oppmerksomme på kampen mot æresvold. Organisasjonen GAPF og reklamebyrået JCDecaux samarbeider om kampanjen.
Foto: Eva Tedesjö
Organisasjonen GAPF lanserer i samarbeid med reklamefirmaet JCDecaux kampanjen "Fadime är död - hedersvåldet lever".

Kampanjen lanseres med stortavler i ti svenske byer med bildet av den tyrkiskkurdiske æresdrepte kvinnen Fadime Sahindal, melder organisasjonen GAPF i en pressemelding

Stortavlene har teksten Fadime är död – hedersvåldet lever og en oppfordring til å støtte GAPFs arbeid med enkeltbidrag.

Æresdrapet som vekket Sverige

Saken om Fadime skapte enorm oppmerksomhet i Sverige, og førte til at æresrelatert vold og æresdrap kom på dagsordenen i alle de nordiske landene.

Vi håper denne kampanjen gir håp til de sårbare.

Fadime ble drept av sin egen far i 2002 for å ha motsatt seg familiens ønske om et arrangert ekteskap og rømte med sin svenske kjæreste. Hun ble et symbol på æreskulturen som rammer unge svenske kvinner med innvandrerbakgrunn. 

Her hjemme skrev sosialantropolog Unni Wikan boken For ærens skyld. Fadime til ettertanke, som kom ut i 2003, til ære for henne.

Stolte og takknemlige

Organisasjonen GAPF (Glöm Aldrig Pela och Fadime), som i dag fortsetter kampen mot æresvold, bærer hennes fornavn. I tillegg bærer organisasjonen fornavnet til den svensk-irakiske kvinnen Pela Atroshi, som ble æresdrept av familien sin på besøk i Irak i 1999.

GAPFs grunnlegger Sara Mohammad er stolt og takknemlig for JCDecauxs bidrag i kampanjen.

– Vi håper denne kampanjen gir håp til de sårbare. Når jeg tenker tilbake til dagen jeg møtte Fadime, snakket vi om hvordan vi skulle hedre Pela sammen. Fadime fortalte meg om hennes ønske om at Sverige skulle våkne opp på dette feltet. 

Ifølge GAPF-medstifteren handler det om liv og død for denne gruppen.

– Bare i fjor håndterte GAPF 700 saker i Sverige hvor 1046 personer var involvert. Totalt håndterte vi over 5515 saker hvor vi utførte assistanse og hjalp ni bortførte kvinner og barn hjem til Sverige. Selv om mye jobb gjenstår viser vi at vi ikke vender folk ryggen, og at kampanjen hjelper oss med å hjelpe flere, sier hun via pressemeldingen.

Ut mot fornektelse

For GAPF er målet å komme til et punkt hvor æresvolden ikke skal fornektes eller bagatelliseres.

– Vi ønsker å gjøre folk oppmerksomme på æresvold av flere grunner. Først av alt, fordi ingen jenter, gutter, kvinner og menn skal utsettes for denne undertrykkelsen. Vi kan aldri bli et likestilt samfunn hvis vi ikke lykkes i å bekjempe æresrelatert undertrykkelse. Politikere må bevege seg fra ord til handling, skriver de videre i pressemeldingen.