Gammel brun dansk

0Shares
Latest posts by Svein Morten Gulbrandsen (see all)

Det er det første parlamentsvalget i nord siden terrorangrepene på World Trade Center og Pentagon 11. september, og bærer åpenbart med seg noen av de ekstreme etterdønninger av angrepene, nemlig den motbydelige stemplingen av muslimer som en trussel mot det eksisterende vestlige samfunn.

Fremskridtspartiets talsmann, velkjente Mogens Glistrup, scorer poenger på sin harselering med ”Muhammed Danske”. Siden meningsmålingene viser at dette går hjem hos en stor del av velgerne, foregår det overbud i skandaløs umenneskelig retorikk uten tanke på de mennesker de rammer. Titusener av mørkhudede lever i frykt. Den sosialdemokratiske statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, kaller høyrepartienes retorikk for en lek med frykten som vil resultere i en enda farligere lek med ilden.

Dette i et Danmark som markedsfører seg som selve frihetssymbolet i Skandinavia. Far til fire med sommer, sol og søndag, og et wonderful, wonderful Copenhagen med det kontinentale tilsnitt som lokker turister fra fjern og nær til det blide landet. Vi leser i lørdagsaviser at turistnæringen har gjort et varp i å lokke kjøpesterke homofile til landet gjennom annonsering i kapitaltunge magasiner for homofile i USA. Hovedstaden synliggjør sin Amsterdam Light-profil, og forsterker inntrykket av at de er noe lettere og mer åpne enn oss lenger nord.
Valgkampen trenger seg inn som en brun slange i dette liberale paradiset, og forgifter det muntre inntrykket. Det er noe som ikke rimer.

Norge gikk til valg 10. september i år, dagen før det grusomme terrorangrepet på USA. Den norske valgkampen var denne gang nesten uten debatt om innvandring, og inneholdt færre fremmedfiendtlige utspill. Onde tunger ville ha det til at episoden med flyktningskipet Tampa utenfor Australia satte en effektiv brems på Fremskrittspartiets eventuelle scoringer på temaet i valgkampen.

Er det mulig at tilsvarende tendenser som vi ser i Danmark kunne kommet til uttrykk i den norske valgkampen hvis valget hadde vært nå i november? De ulmende og skremmende holdninger i visse deler av folkedypet som er tillagt en type nifs legitimitet de siste ukene kunne utvilsomt kommet til uttrykk. Det synes likevel som nordmenn har et mer reflektert forhold gjennom blant annet meningsmålinger som forteller om bred motstand mot bombingen av Afghanistan.

Tilløp til politisk legitimitet for rasistiske holdninger, som dessverre er situasjonen i Danmark, skaper en farlig situasjon. For den danske idrettens del er det selvfølgelig å håpe at både ledere, utøvere og forbund er seg sin enorme kraft bevisst, synliggjør sin solidaritet og sin aksept, og fremmer likeverd uansett hudfarge og religion. Idrettens kraft veier mer enn tusener av tonn.

I Norge er det titusener som vil fortsette arbeidet mot rasisme og for det flerkulturelle mangfold dag ut og dag inn. Utøvere, forbund og organisasjoner tar standpunkt mot rasisme, og sørger ved ulike tiltak for at budskapet når ut i den store bredden.

Den danske valgkampen forteller med store bokstaver at dette arbeidet er viktigere enn noensinne.

Gi rasismen rødt kort