– Jeg har blitt diskriminert

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) har opplevd å bli diskriminert på grunn av sin bakgrunn. Akkurat nå er hun Norges mest ettertraktete statsråd.

Den ferske ministeren har selv fått føle diskriminering på kroppen. Dermed burde Norges første flerkulturelle statsråd ha de beste forutsetninger for å ta de nødvendige grep i kampen mot diskriminering av personer med etnisk minoritetsbakgrunn.

Foto: Elena prieto landaluce

Glemmer fort
Det er imidlertid ikke så lett å få noen konkrete hendelser om når statsråden har blitt diskriminert. Negative opplevelser har en tendens til raskt å bli glemt hos den nye barne- og likestillingsministeren. Noen vil nok si hun er heldig, sånn sett.
– Jeg vet at jeg har opplevd det, men jeg har dårlig hukommelse på det, fordi jeg glemmer slikt veldig fort. Derfor er jeg like uforberedt hver gang spørsmålet stilles, sier Ramin-Osmundsen.

Full avtalebok
Det er blitt kveld når Utrop får innvilget en intervjuavtale med den ferske statsråden. Manuela Ramin-Osmundsen har hatt travle dager siden utnevnelsen. En av medarbeiderne i departementet sier han knapt har sett en fullere avtalebok hos en statsråd noen gang. Alle vil ha en bit av landets første regjeringsmedlem med minoritetsbakgrunn. Rett før vi får audiens har hun et team fra NRK på kontoret sitt. Men hun klager ikke over et hektisk program.
– Veldig bra, svarer hun på spørsmålet om hvordan de første dagene i ny jobb har vært.
– Det skjer mye i et departement. Vi har et stort arbeidsfelt og mange viktige områder vi skal jobbe med, fortsetter Ramin-Osmundsen, og ramser opp likestilling, diskriminering og barn.

En pådriver
I forbindelse med regjeringsendringene i oktober ble antidiskrimineringsarbeidet flyttet fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet og over til Barne- og likestillingsdepartementet. Statsråden ytrer et sterkt ønske om at vi skal presisere at hun er barne- likestillings – og forbrukerminister med ansvar for antidiskrimineringsarbeidet. Herved er det gjort.
Da Ramin-Osmundsen ble minister uttalte hun at hun ønsker å løfte frem antidiskrimineringsarbeidet i regjeringen. Hvordan vil hun gjøre det?
-Jeg vil være en pådriver overfor andre departementer og sektorer i antidiskrimineringsarbeidet. Barne- og likestillingsdepartementet kan ikke bli sittende med denne jobben alene uten at andre engasjerer seg, svarer Ramin-Osmundsen.

Diverse tiltak mot diskriminering
Statsrådkollegaene i Justisdepartementet og Helsedepartementet får trolig bestått for sin innsats så langt. Justisminister Knut Storberget har bevilget penger til Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD), for at de skal samle inn opplysninger om offentlig diskriminering, mens helseminister Sylvia Brustad har pålagt helseforetakene å foreta en kartlegging av hvor omfattende problemet er innen helsesektoren.
Neste år legger regjeringen frem en handlingsplan mot etnisk diskriminering. Barne- og likestillingsministeren opplyser at Likestillings- og diskrimineringsombudet i den forbindelse har fått i oppgave å kartlegge forskjellsbehandling av etniske minoriteter i offentlig sektor.

Tre identiteter
Manuela Ramin-Osmundsen er født på den franske øya Martinique i Karibia og utdannet jurist i Frankrike. Hun har bodd mange år i Norge. Selv sier statsråden at
hun har en tredelt identitet.
– Jeg ser det som en fordel å ha en tredelt identitet. Det har vært en berikelse både for
meg personlig og for Norge. At folk snakker ulike språk og har ulike erfaringer, medfører økt forståelse for ulike grupper. Det er en fordel for Norge at borgere har denne kompetansen, sier Ramin-Osmundsen.

Synlig minister
– Hvordan vil personer med minoritetsbakgrunn merke at landet har fått sin første flerkulturelle statsråd?
– De har allerede merket det ved at en som er synlig annerledes har kommet inn i regjeringen. Arbeidet vil jeg overlate til andre å bedømme.
Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen er opptatt av å jevne ut forskjeller mellom folk. På spørsmål om hvilke minoritetsgrupper som sliter mest i Norge, trekker hun frem visse grupper med afrikansk bakgrunn.

Best og verst
– Statistikken sier litt om hvordan ulike etniske grupper fordeler seg innenfor ulike områder. I den andre enden av skalaen finner vi ifølge Ramin-Osmundsen vietnamesere, som ser ut til å klare seg bra.