Interessante fakta om dekk

Dekk er en av bilens aller viktigste komponenter, og de aller fleste kjøper, bytter og håndterer mange sett med dekk i løpet av livet. 

Publisert: 19.09.2017 18:01
Av

Med unntak av ved punktering eller når det er på tide med et dekkskifte, er det nok likevel slik at de færreste tenker stort på dekk. Dekkets historie er imidlertid svært interessant, og det finnes massevis av spennende fakta om dekk som du helt sikkert ikke var klar over. Visste du for eksempel at Lego er verdens største dekkprodusent? Eller at det på verdensbasis kasseres rundt 250 millioner dekk i året? Vet du hvilke dekk som var de første på månen? Her gir vi deg en rekke interessante og morsomme fakta om dekk.

Det første pneumatiske dekket ble oppfunnet i 1888, og hadde mange av egenskapene vi finner igjen i dagens dekk. En av de mest åpenbare forskjellene fra dagens dekk var imidlertid fargen. Dekkene som ble produsert de første 25 årene var nemlig hvite, og ikke sorte. Dette skyldes at gummiens naturlige farge er hvit. Først på begynnelsen av 1900-tallet begynte dekkselskapene å tilsette svart karbon under dekkproduksjonen. Dette gav en bedre gummisammensetning, og dekkenes levetid ble forbedret.

På verdensbasis kasseres det mer enn 250 millioner dekk hvert eneste år. Ettersom dekkene er laget for å være holdbare og består av komponenter som ikke er biologisk nedbrytbare, medfører dette naturlig nok en stor miljøutfordring. Ny teknologi har imidlertid gjort det enklere å resirkulere gamle dekk. Gamle dekk benyttes til å lage nye dekk, andre gummiprodukter, underlag på lekeplasser eller som en komponent i ny asfalt.

Verdens største dekkprodusent er hverken Goodyear, Pirelli eller Continental, men Lego. De fleste kjenner nok til dette danske selskapet som i flere tiår har produsert og solgt LEGO-klosser i mange ulike former og farger. De aller første LEGO-hjulene kom på markedet i 1961, og det ble mulig å gjøre LEGO-klosser om til biler, lastebiler og andre kjøretøy. Selskapet produserer i dag mer enn 300 millioner små dekk hvert eneste år.

En av de største floppene innen dekkbransjen ble introdusert av Goodyear i 1961. Det anerkjente selskapet hadde i lengre tid eksperimentert med selvlysende dekk, med en pære montert på innsiden av hjulet. Dekkene ble en stor flopp på grunn av at de krevde en spesiell type syntetisk gummi. Dette gjorde at dekkene ble altfor dyre å produsere og dermed fikk en svært høy utsalgspris.

Verdens største dekk befinner seg i Allen Park i Michigan, USA. Dekket veier 12 tonn og er 24 meter høyt. Dekket sto ferdig i 1964, og fungerte som pariserhjul under verdensutstillingen i New York samme år. I 1966 ble dekket flyttet til Allen Park, der det den dag i dag står ved siden av Uniroyal-bygningen.

De første dekkene på månen var XLT-dekk fra Goodyear. NASA begynte å undersøke mulighetene for å bruke dekk på månen på slutten av 1960-tallet, og Goodyear vant anbudet mot tre andre selskaper. I 1971 designet Goodyear stålgitterdekkene som ble de første til å kjøre på månen. Dekkene befinner seg fremdeles på månen.


Fra https://www.utrop.no/Nett/Reklameartikler/32187
Alt innhold er opprettshavelig beskyttet. Eminol.com og Utrop.no © utrop@utrop.no