Overdosen av islam i media gir et skjevt bilde av det kulturelle og religiøse mangfoldet i innvandrer-Norge, mener kommentatoren.
Foto: Flickr

Overdose av islam?

Iblant hører vi fra lesere som mener at Utrop skriver for mye om islam og for lite om andre religioner. De har rett.

Publisert: 10.06.2019 06:32
Av Ram Gupta, redaksjonsleder i Utrop

Islam og muslimer dominerer migrasjonsjournalistikken i Norge. I svært mange mediesaker om innvandring og innvandrere figurerer islam eller muslimer brukes som case. Ofte er det slik i Utrop også.

Tilsynelatende er det et paradoks at islam tar så mye plass i migrasjonsjournalistikken. Muslimene er nemlig bare en femtedel av innvandrerbefolkningen. De resterende 80 prosent tilhører andre religioner. Kristendom er desidert størst.

Mediene speiler ikke dette faktum.

Fun fact: En internasjonal undersøkelse fra 2016 viser at folk overvurderer antallet muslimer i eget land. I Norge tror folk at muslimene utgjør 12 prosent av landets befolkning, ifølge undersøkelsen. Det reelle tallet er rundt fire prosent. Den samme tendensen til å overvurdere er enda sterkere i Danmark og Sverige. 

Hvorfor er det slik? 

Vi kan peke på mulige forklaringer:

Dette er bare noen forklaringer på hvorfor det er så mye islam i mediene. Vi går ikke inn på alle her.

Hvorfor er det et problem?

Medieoverdosen av islam gir et skjevt bilde av det kulturelle og religiøse mangfoldet i innvandrer-Norge. Dette gjør at folk går glipp av spennende kunnskap om hva alle de andre driver med.

Utilsiktet bidrar overdosen til å forsterke inntrykket av at Norges muslimer er flere enn de i virkeligheten er.

Hva kan vi gjøre? 

Først og fremst går utfordringen til oss i Utrop og landets redaksjoner.

Vi journalister må være mer bevisste på floraen av ikke-muslimske organisasjoner og aktivitet der ute. Det er ikke vanskelig. For å ta det enkleste: De mange og mindre kjente kristendomsvariantene har alle sine eksotiske og særegne skikker knyttet til store høytider som jul og påske. Disse blir sjelden omtalt. Det er ikke slik at alle innvandrere feirer eid.

Dernest bør representanter fra andre religioner bli flinkere til å fortelle om hva de gjør.

Tips oss!

 


Fra https://www.utrop.no/Plenum/Kommentar/35305
Alt innhold er opprettshavelig beskyttet. Eminol.com og Utrop.no © utrop@utrop.no