Slik beskytter du deg mot nettsvindel. Les mer her!


Foto: flickr.com
ANNONSØINNHOLD Vi opplever mer og mer nettsvindel – også i Norge. Spørsmålet er hva det er vi kan gjøre selv for å beskytte oss mot IT-kriminalitet? Det finnes heldigvis noen enkle grep som vi alle sammen kan foreta, og som kan være med til at du ikke blir den neste som blir svindlet. Her kan du lese mer om disse!
1Shares

IT-kriminelle tar hele tiden i bruk nye midler for å prøve å svindle nordmenn for kort- og kontoopplysninger.  IT-eksperter oppfordrer derfor folk til å snakke om IT-sikkerhet der hjemme.

De fleste av oss kan se at det er noe galt når en ”nigeriansk prins” trenger hjelp til å frigjøre de mange millionene han har arvet. Men hvordan kan man unngå nettsvindel når det ikke er så åpenlyst? Det finnes jo blant annet så mye ”fake news” som ser helt ekte ut. Regjeringen har satt i gang tiltak mot slike nyheter, og dem kan du lese mer om hos utrop.no.

De IT-kriminelles seneste tiltak er mye verre. Vi har sett flere eksempler på oppsprettsvinduer på diverse hjemmesider som påstår at datamaskinen er i fare, og ber brukeren om å ringe til et nummer. Hvor man tidligere fikk tak i en eller annen engelsktalende med rar aksent, så kan man i dag risikere å ringe opp til en svindler som snakker perfekt norsk. Da blir det plutselig mye vanskeligere å unngå nettsvindel.

Vi nordmenn er for det meste et tillitsfullt folkeferd, og regner med at hvis en person ringer og sier han er fra en bank, så er han helt sikkert det.

Dessverre er det ikke noen eksakte tall på hvor mye nordmenn blir svindlet for, men det er mye.

Men hvordan unngår man nettsvindel som er så bra gjennomført?

For det første, så skal alarmklokkene begynne å kime med en gang man får en slik beskjed. For banken, myndigheten eller IT-firmaer ville aldri noensinne kontakte deg på den måten. Det er det som er en del av svindelen. Nemlig at de gjør det så enkelt for deg. ”Du skal bare klikke her eller ringe hit, så ordner vi det hele”. For jo lettere det er for deg å gå i fella, jo større er risikoen for at svindelen lykkes. Svindlernes suksess er nemlig avhengig av å få oss foran skjermen til å handle kjapt – helst før vi har fått tid til å tenke over hva vi gjør. En blinkende trussel på skjermen er derfor et effektivt middel for svindlerne.

Hvis svindlerne påstår å være fra en bank, antivirus-utbyder, sjef eller lignende, skal offeret helst glemme å tenke over om de i det hele tatt bruker det nevnte antivirusprogrammet. De sier kanskje at de ringer fra Microsoft, og du har Mac?

Det er ikke kun ved kjøp av varer, eller gjennom e-poster man kan bli svindlet på nettet. Mange som har forsøkt å spille om penger på nettet har opplevd at sidene de har besøkt har vært rene svindelsider. Hvis du har lyst til å satse noen penger på nettet, men er i tvil om hjemmesiden er som den skal, så skal du besøke hjemmesiden svindel.info. De har undersøkt spillestedene for deg.

Still spørsmål

Hvis du tar telefonen, så still spørsmål til den som ringer. Hvis de sier de er fra banken din, så spør hvor mye det står på sparekontoen. Hvis de ringer fra et antivirusfirma, så spør hvilket abonnement du har – her må du selvsagt selv også vite hva du har selv, og der er det nettopp hvor problemet ligger for mange.

Mange har en nabo, god venn, nevø eller barnebarn som har satt opp datamaskinen, og riktig mange har derfor ingen anelse om hva antivirusprogrammet heter, eller hvordan man sjekker om det virker som det skal. Da kan det kanskje hjelpe å ta en snakk over middagsbordet og forklare foreldregenerasjonen hva det er de har på datamaskinen, og hvilke påstander de aldri skal tro på.

Sikker netthandel

Svindlerne er alltid klare når det nærmer seg store netthandelsdager som Black Friday, og i førjulstida. Når man handler på nettet skal man være ekstra varsom. Det er egentlig ganske enkle midler som skal til for å sikre at man ikke blir svindlet ved bruk av kort på nettet.

For det første skal du ikke bruke offentlige WiFi-nettverk når du handler på nettet. Svindlerne setter enkelt opp hotspots for å overvåke kredittkortopplysningene dine, slik at de kan handle videre for pengene dine.

Merkelige priser og dårlig språk, er også noe man skal kikke etter. Hvis du havner på en falsk hjemmeside, så er ofte prisene og språket oversatt med maskiner og kalkulatorer. Derfor er ofte språket dårlig, og prisene fulle av desimaler. Ofte er også prisene for gode til å være sanne.

Hold øye med adresselinja

Den grønne låsen, til venstre for lenken på adresselinja, garanterer at forbindelsen mellom bruker og selger er kryptert. Nettadressen er alltid noe du skal ta en ekstra kikk på. Det kan være e-posten eller faktisk Google som har blitt hacket, og så kan du risikere å bli dirigert rett i fanget på svindlerne. Nettadressen vil dog nesten alltid avsløre om du har kommet til riktig sted eller ikke.

Aftenposten har blant annet skrevet om store mørketall når det angår hvor mye nordmenn blir svindlet for. Til sist, så er det viktig at du bruker sunn fornuft når du handler på nettet. Ta deg heller god tid, og gå glipp av årets store tilbud, enn å havne i de kriminelles felle.