Fiskerinæringen retter seg etter sanksjonspolitikk

 
Foto: Andrea Pokrzywinski
Statsminister Erna Solberg (H) frykter at det kjølige forholdet mellom Russland og Vesten kan føre til økt arbeidsledighet i Nord-Norge, blant annet på energi og fiske. Sistnevnte er selv forsiktig med å uttale seg så kort tid etter at fiskeriembargoen fra russisk side trådte i kraft.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Siden Norge er et av landene som støtter innskjerpingen av de internasjonale sanksjonene, frykter Solberg konsekvensene for det tradisjonelle samarbeidet over grensen i Nord-Norge.

– Nå blir det tyngre for næringslivet og energisektoren. Og russlandsdimensjonen i nordområdesatsingen vil bli mindre i årene framover, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

En av de største samarbeidsmarkedene mellom begge landene er fiskeri- og sjømatnæringen. Utrop tok kontakt med Nærings- og fiskeridepartementet for å høre om bekymringen for tapte arbeidsplasser. 

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker uttalte seg følgende:

– Som tiltak for å gi næringen tid til å skaffe seg nye kunder er det bestemt å åpne for at oppdrettsnæringen kan la fisken stå noe lenger i sjøen for å avhjelpe den vanskelige markedssituasjonen som følge av Russlands importforbud. Samtidig utvides adgangen til å flytte deler av sildekvotene over til 2015.

Konkluderer forsiktig
Kommunikasjonssjef i Sjømatrådet, Geir Bakkevoll, forteller til utrop.no at man må være forsiktig med å konkludere på konsekvenser etter en måned med russisk importforbud.

Bakkevoll viser også selv til følgende uttalelse fra Ragnhild Dahle Heen, markedssjef for ørret i Norges sjømatråd, hvor man forklarer hva næringen vil gjøre videre. 

– Norsk sjømatnæring er kjent for å være globalt rettet, innovativ og ha en stor evne til å se nye muligheter og snu seg etter disse.

Etter planen har Sjømatrådet besluttet å fryse planlagte investeringer i Russland og flytte disse til andre markeder. Styret i rådet er blant de som mener imidlertid det er viktig å avvente situasjonen for å få bedre oversikt over konsekvensene av eksportforbudet til det russiske markedet, og ønsker ikke å disponere de 15 millioner som er avsatt av styret på nåværende tidspunkt, ifølge seafood.no.