
Foto: bama.no
- Høgskolen i Volda tildelt pris for internasjonlisering - 05.12.2025
- Abdinor Mahamed tildeles barnerettighetspris - 05.12.2025
- Ny kampanje tar oppgjør med hatprat i norske klasserom - 04.12.2025
Verden blir stadig mindre. Tilgang på nye råvarer, mattrender og inspirasjon fra hele kloden gjør at vi stadig utforsker nye måter å lage mat på.
– Vi ser at folk blir mer nysgjerrige og åpne for nye smaker. Råvarer som tidligere var ukjente og eksotiske, blir raskt en naturlig del av hverdagsmaten vår. Et godt eksempel er pak choy. Faktisk er denne grønnsaken blitt så populær at den har en egen emoji, sier Voie i en pressemelding.
Før var pak choy forbeholdt asiatiske restauranter, men nå har den funnet veien til kjøkkenet hjemme hos både Kari og Ola Nordmann.
Har dyrket i årevis
I Elstøen Salatgartneri har det blitt dyrket grønnsaker i mange år. I dag er det Gjermund Kristoffersen som fører familiearven videre som femte generasjon grønnsaksbonde.
Her, ved bredden av Tyrifjorden, har en ekte asiatisk grønnsak blitt helnorsk.
– Pak choy trives veldig godt i norsk jord, sier Kristoffersen.
Kristoffersen er ikke overrasket over at pak choy har slått an når forbrukerne først fikk øynene opp for den.
– Jeg ble første gang oppmerksom på pak choy for rundt tjue år siden. Jeg har dyrket den lenge og ikke mistet troen, fordi jeg så et stort potensial. Derfor er det gøy at det virkelig har tatt av de siste årene.
God grønnsak som er enkel å bruke
Og hvorfor? Bonden har en klar teori:
– Ofte er det restaurantene som setter trendene – før butikkene og forbrukerne følger etter. I tillegg er det en fantastisk god grønnsak som er enkel å bruke. Da har du en vinner, slår Kristoffersen fast.
En allsidig grønnsak
En som skjønner hvorfor pak choy har blitt en favoritt blant stadig flere nordmenn, er mesterkokk Aleksander Vartdal.
Han regnes som en av landets fremste kokker og skal i år konkurrere som én av fire kandidater i «Årets kokk». Vinneren får æren av å representere Norge i Bocuse d’Or Europe – første steg på veien mot den prestisjetunge verdensfinalen i Lyon i 2027.
– Jeg har brukt mye pak choy gjennom mange år på ulike restauranter, og den har vist seg å være utrolig allsidig, sier Vartdal, som også trekker frem at den også fungerer strålende både i wok og ramen.
Han mener pak choy også er perfekt for hjemmekokker.
– Du trenger absolutt ikke være mesterkokk for å få til dette. Pak choy er en utrolig enkel grønnsak å jobbe med. Den krever minimalt med tilberedning – faktisk blir den nesten bedre jo mindre du gjør med den. Litt varme er nok til å fremheve den milde, friske smaken, sier han.
Aleksanders enkle pak choy-oppskrift:
Ingredienser:
1-2 pak choy
1 fedd hvitløk, finhakket
1-2 ss nøytral olje til steking
Chiliolje (til servering)
Salt etter smak
Fremgangsmåte:
Skyll pak choy godt og del den i skiver – både stilk og blader kan brukes.
Varm olje i en stekepanne på middels til høy varme.
Tilsett hvitløk og fres den raskt uten at den brenner seg.
Ha i pak choy og stek i 2-3 minutter til den er lett gyllen i kantene, men fortsatt har litt spenst.
Krydre med litt salt og server umiddelbart med en god chiliolje.






