Nordmenn smittes i Sørøst-Asia

I trettenårsperioden 1993-2005 ble 5 300 personer seksuelt overført gonoré, HIV-infeksjon og syfilis. 52 % av disse ble smittet i Norge, 19 % var innvandrere som var smittet i hjemlandet før ankomst til Norge, 24 % var nordmenn på reise i utlandet og 5 % var meldt med ukjent smittested.

Dette viser ferske tall fra Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Siden 1995 har de innmeldte tilfellene til Folkehelsa økt jevnt, noe som skyldes at vi reiser mer og er langt mer uforsiktige. Og det er flest menn som blir smittet. Av de 1.288 norske personene som ble smittet i utlandet, var 1.159 menn og 105 kvinner.

De fleste nordmenn kommer hjem med seksuelt overførbare infeksjoner som gonoré, HIV og syfilis fra Sørøst-Asia.

Hele 41 prosent av tilfellene stammer fra Asia. Mens 33 prosent ble smittet i Europa, ble 11 prosent smittet i Afrika. Sør- og Mellom-Amerika og Nord-Amerika sto for henholdsvis 7,5 og 3,5 prosent.

Thailand versting
Hele 29 prosent smittes i Thailand, og da oftest med gonoré. Blant de smittede er 93 prosent heteroseksuelle menn mellom 30 og 39 år. Kun 74 personer ble smittet i Spania – som årlig mottar langt flere norske turister. Andre vanlige smittesteder er Brasil, Danmark, Filippinene, Russland, Storbritannia, Indonesia og Pakistan.

I Asia og Europa smittes de fleste med gonoré, mens reisende til Afrika smittes hyppigere med hiv-infeksjon. I USA ble over halvparten av tilfellene smittet med hiv-infeksjon, mens i europeiske land som Danmark, Spania og Storbritannia var andelen 20-30 prosent. Menn ser ut til å ofte bli smittet i Asia, mens kvinnene er uheldige i Europa.

Høy homo-andel i vesten
Rundt 40 prosent av de som ble smittet i Europa og Nord-Amerika var smitte mellom menn. Denne prosentandelen er betydelig lavere i Afrika og Asia. I vestlige land som Danmark, Spania, Storbritannia, Sverige og USA er andelen høy – noen steder rundt halvparten av de smittede.