Somaliske kvinner tjener minst

Somaliske kvinners inntekt er i snitt bare så vidt over 20 prosent av gjennomsnittet for norskfødte.

Indiske kvinner topper statistikken med en inntekt på rundt 90 prosent av det norskfødte kvinner tjener. Deretter følger kvinner fra Bosnia-Hercegovina, Polen, Filippinene, Chile, Sri Lanka og Vietnam.

Disse tjener mellom 65 og 80 prosent av snittlønnen til den norskfødte kvinnegruppen.
Men land-bakgrunnen gir store utslag på statistikken. Minst inntekt har kvinner fra Somalia. Kvinner fra Pakistan og fra Tyrkia ligger nest og tredje nederst.

Kvinner født i Pakistan mellom 35 og 44 år har en inntekt på rundt 30 prosent av det kvinner født i Norge har i gjennomsnittlig inntekt.

De fleste ikke-vestlige innvandrerkvinnene i Norge jobber i salgs- og service-sektoren – i likhet med de fleste kvinnene i den norske befolkningen.

Over halvparten – 53 prosent – av alle førstegenerasjons innvandrerkvinner har lønnet arbeid.

Men hvis vi bare ser på sysselsettingen i gruppen ikke-vestlige innvandrerkvinner, er tallet nede i 47 prosent. Det tilsvarende tallet for førstegenerasjons ikke-vestlige innvandrermenn er 58 prosent.

Vestlige innvandrerkvinner kommer da også til Norge først og fremst på grunn av jobb, mens ikke-vestlige kvinner som regel er flyktninger eller kommer gjennom såkalt familie-innvandring.

Rundt 10 prosent av innvandrerkvinnene har registrert seg som arbeidsledige.
I alt er 66,5 prosent av alle norske kvinner i jobb.

Statistisk sentralbyrå har sett på en gruppe kvinner som alle er førstegenerasjons innvandrere. De er i alderen 35-44 år, og er sammenliknet med norsk-fødte kvinner i samme aldersgruppe.