Hinduer raser mot ølbryggeri

Egersund-bryggeriet Berentsen mener at man ikke har gjort noe feil i denne saken.
Foto: Skjermdump/GoogleStreetView
Elefanten på etiketten fra Berentsens bryggeri ligner for mye på guden Ganesha, mener flere hinduistiske trossamfunn.
0Shares

– Ganesha skal tilbes i templer, ikke brukes til å selge øl. Å koble en guddom til alkohol er veldig respektløst, skriver Rajan Zed, president i Universal Society of Hinduism i en pressemelding.

Fra kontoret sitt i Nevada, USA ber han, på vegne av verdens hinduer, Berentsens bryggeri i Egersund om å slutte å bruke den hinduistiske guden Ganesha på etiketten sin, melder NRK.

Tar saken med ro
Ifølge Aftenbladet, som omtalte saken først, har bryggeriet i Egersund har blitt kontaktet av flere hinduistiske samfunn i Norge. De svarer dem at det er en tilfeldig elefant på etiketten.

Slik ser etiketten med elefantkarikaturen på Berentsens bryggeris sin Bombay IPA. Etiketten har fått flere hinduistiske menigheter til å rase ettersom de mener den likner for mye på elefantguden Ganesh.
Foto : Skjermdump/vinmonopolet.no

– Vi tar dette med ro. Det er ikke på noe som helst vis lagt opp til å etterligne guden det er snakk om. Vi har tegnet den på frihånd. Den inneholder et elefanthode, og ferdig med det, sier daglig leder Harald Berentsen til NRK.

Ingen isolert hendelse
Srinivas Konduri i den hinduistiske organisasjonen Devalayam i Stavanger, avviser at dette er en elefant som bryggeriet kan ha tegnet på frihånd.

– Hvis det bare hadde vært en elefant hadde det vært helt i orden. Det finnes mange etiketter og logoer i India med elefanter uten at det er noe problem. Men de bruker ikke bilder av Ganesha, sier han.

Hendelsen i Egersund er ingen isolert episode. Bryggeriet The Musketeers i Belgia opplevde de samme protestene da de plasserte et bilde av Ganesha på en etikett, skrev Brussels Times. Og samme historie hos Brookvale Union brewery i Sydney, skrev asiancorrespondent.com.