Gikk lei av muslim-fokus

– Identitetspolitikk skaper et mindre humant Europa og låser folk ufrivillig inn i kollektive grupper, skriver svensk-irakeren og journalisten Salam Karam i et innlegg i Expressen.

I innlegget gir Karam uttrykk for at han vil forlate den svenske debatten i protest mot at han hele tiden var forventet å “representere muslimer”.

– Jeg ble invitert til radio- og TV-kanaler, og til aviser. Jeg fikk holde samtaler som “sekulær muslim” og skrive artikler som en “liberal muslim.” Folk forventet av at jeg skulle gi en “muslimsk perspektiv” for et “svensk publikum.” 

Som mange før og etter han, reflekterte ikke den 39-årige Baghdad-fødte journalisten over slike merkelapper.

Kan bli vanskeligere å få statsborgerskap

Regjeringen ønsker å endre på vilkårene som kreves for å innvilges statsborgerskap i Norge. Eksperter er kritiske.

I et nytt høringsbrev om endringer av statsborgerloven ønsker regjeringen at alle som ønsker å oppnå norsk statsborgerskap skal avlegge samfunssfagsprøve på norsk. Per i dag undervises og testes samfunnskunnskaper om Norge på morsmålet til den enkelte innvandrer. 

– At man behersker den kunnskapen og kan svare på norsk, synes vi er et minstekriterium for å kunne bli norsk statsborger, sier Mazyar Keshvari, innvandringspolitisk talsmann for Frp til NRK.

For lave forventninger

Gutter med innvandrerforeldre gjør det dårligere på skolen enn jentene. Det henger blant annet sammen med foreldrenes forventninger til gutter, mener Monika Rosten, doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

– Mange jenter har strengere grenser hjemme, og da vet de at skole må prioriteres, forteller 15-år gamle Abinaya Balakumar, som er ved Groruddalen skole.

Forsker Monika Rosten bekreter at det stilles ulike forventninger til gutter og jenter hjemme. Hun har gjort en feltstudie blant ungdommer av innvandrerforeldre i Groruddalen i Oslo.