Kunstnerisk boikott kritiseres av Diskrimineringsombudet

Diskrimineringsombudet reagerer etter at Bergen Fringe Festival droppet kunstner Ori Lenkinski, som bor i Israel. Festivalen er utsatt på ubestemt tid.

Lenkinski (bildet), som bor i Israel, var opprinnelig invitert til Bergen i 2023 med stykket «Birth Preparation Course», men kunne ikke komme.

Invitasjonen ble stående, men styret for Bergen Fringe Festival trakk invitasjonen da de fant ut at hun bor i Israel.

– Kan klage inn saken

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener saken om Bergen Fringe Festival og Lenkinski kan være en sak å behandle, og sier til NRK at kunstneren kan velge å klage saken inn for Diskrimineringsnemnda.

– Denne saken reiser spørsmål om diskriminering på grunn av etnisitet, sier fagdirektør Margrethe Søbstad i Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Å markere et politisk syn, for eksempel på konflikten på Gaza, er selvsagt lov, men dette gir ikke unntak fra forbudet mot diskriminering og enkeltpersoner på grunn av deres nasjonale opprinnelse eller tilknytning til bestemte land, sier Søbstad videre.

Utsatt på ubestemt tid

Onsdag ble det kjent at festivalstyret har besluttet å utsette festivalen på ubestemt tid etter utestengelsen av Lenkinski.

«På bakgrunn av sakens karakter og omfang tar vi konsekvensene av dette, og utsetter årets festival på ubestemt tid», skriver de i en epost til NRK.

«På grunn av Israels pågående krigshandlinger, ønsker Bergen Fringe Festival ikke å programmere kunstnere støttet av den israelske stat til vår festival», skriver de på sine sider.

Den internasjonale festivalen for scenekunst skulle gå av stabelen 1. og 2. juni. i Bergen.

(©NTB)