Ulovlig til Norge, nå årets innvandrerkvinne

Første innvandrer som partitopp i Larvik : Hiam Al- Chirout har i mange år engasjert seg i lokalsamfunnet på Larvik.
Foto: Henrik Kreilisheim
Hiam Al-Chirout (47) har lagt en vanskelig tid i Syria bak seg. Nå leier hun buss hvert år for å vise andre flerkulturelle det nye landet sitt. Det ser ut som at ingenting kan sette brems på årets innvandrerkvinne.

Hun er den første innvandreren som ble partitopp, nærmere bestemt i SV i Larvik. I år ble hun kåret til Årets innvandrerkvinne av Utrop.

I 2007 fikk hun tildelt Vestfold fylkeskommunes likestillingspris. Al-Chirout fikk prisen for sin innsats for etniske minoriteter og likestilling, samt for sitt arbeid for kulturelt mangfold. Hiam har utallige verv, blant annet som partitopp i Larvik SV, nestleder i innvandrerrådet i Vestfold, leder i Arabisk forening og internasjonal leder for SV Vestfold.

På spørsmålet om hvordan hun finner tid til alt med barn og familie forteller hun at det handler om å disponere tiden riktig.

Mitt engasjement er en del av meg.

– Jeg har vanskeligheter med å sitte stille, familien min ber meg ofte om å ta det rolig, men mitt engasjement er en del av meg, forteller Hiam.

Al-Chirout er spesielt opptatt av kårene til kvinner, barn og ungdom – og som morsmålslærer selvsagt også av den norske skolen.

– Jeg har vært lærer så lenge jeg kan huske, min far og mor kunne ikke skrive eller lese, og helt fra jeg lærte det, begynte jeg å lære bort, forteller hun.

Vanskelig tid
Hiam Al-Chirout kom fra Syria til Norge i 1991. Hennes mann kom fra Irak og fikk asyl i Norge i 1989. Hiam måtte vente i Syria i to år. Hun måtte selge huset sitt i Syria og flytte til svigerforeldrene. Hun ble nå aleneforsørger for to barn. Tiden ble så vanskelig at hun ikke klarte å vente til at mannen hennes kunne søke familiegjenforening. Åpent og ærlig forteller hun at hun innvandret til Norge på ulovlig vis.

– Det var et valg jeg måtte ta, å bo alene med to barn i Syria uten ektemann ble for vanskelig, forteller hun, og legger til at de var de verste årene i livet hennes.

Ny i Norge
Hun har erfart kulturforskjellene og forteller om nok en vanskelig tid, nemlig de seks første månedene i Norge.

– Jeg slet med spesielt været, språket og det sosiale. Jeg var også redd hele tiden, grunnen var min ulovlige ankomst til Norge, forteller Hiam.

Hun måtte ha ektemannen ved siden av seg hele tiden, og turte ikke å åpne døra i tilfelle politiet kom. Hiam hadde søkt asyl, men senere fikk hun og barna familiegjenforening med mannen.

Hun ble raskt engasjert både kulturelt og politisk i lokalmiljøet i Larvik. På nominasjonsmøtet til Larvik SV i 2006 ble de fire første kumulert. Torbjørn Kristensen ble ordførerkandidat, mens Hiam Alchirout ble andrekandidaten. 

Så skjedde det tragiske at Kristensen døde. Hiam måtte dermed overta som ordførerkandidat. Det skjedde raskt og brutalt.

– Min første reaksjon var å takke nei, men etter at partikamerater hadde gjort mange forsøkt på å overbevise meg, takket jeg ja, og har ikke angret siden, sier Hiam.

Årets innvandrerkvinne
Norsk-syrieren klarte ikke å holde tårene tilbake da Utrop ringte henne for å meddele at hun hadde vunnet kåringen i forbindelse med kvinnedagen 8. mars. D

Ifølge kriteriene skulle Årets innvandrerkvinne være en kvinne med etnisk minoritetsbakgrunn som har gjort noe spesielt i løpet av 2009 for å vesentlig forbedre innvandrerkvinnenes situasjon, eller det kunne være en minoritetskvinne som har fått til suksess i karrieren, i samfunnsdebatten eller på andre måter har utmerket seg som en positiv rollemodell.

Juryen besto av redaksjonen i Utrop, og dette er juryens begrunnelse:

– Hiam Al-Chirout kom til Norge fra Syria i 1991. Hun er leder for Arabisk forening, nestleder i Vestfold i innvandrerråd og internasjonal leder for Vestfold SV. Hun har vært morsmålslærer i Larvik kommune fra 1993 til i dag. Al-Chirout fikk Vestfolds likestillingspris i 2007, og ledet prosjektet ”Fargerikt kaos” for to år siden. Gjennom kurset ”Innvandrerkvinner kan” bidrar hun til svømmeopplæring, arabiskundervisning og motiverer innvandrerkvinner til å bli mer aktive i det norske samfunnet. Al-Chirout prøver å bygge bro mellom innvandrergrupper og etnisk norske i Larvik og er en viktig ressurs i lokalsamfunnet. Som en aktiv og frittalende kvinne er hun en god rollemodell for innvandrerkvinner fra Midtøsten.

– Nå skal jeg i hvert fall ikke se meg tilbake. Jeg har følt et ekstra press etter å ha mottatt prisen. Jeg vil jobbe enda hardere enn før, sier den livsglade innvandrerkvinnen.

Fakta
Navn: Hiam Al-Chirout
Opprinnelse: Syria
Gode sider: Innkluderende, kreativ og engasjert
Dårlige sider: Gjør for mye, har vanskeligheter med å sitte rolig
Tre personer hun vil invitere på middag: Kristin Halvorsen, leder i SV, sammen med Inga Marte Thorkildsen (SV) og faren hennes Heming Olaussen, som er leder av Nei til EU.