En by for alle

Ulikheter: Klasseforskjellene er fremdeles store i Oslo. På Sagene (bildet) lever folk 12 år kortere enn i Vestre Aker
Foto: Scanstockphoto
Skal vi lykkes med inkluderingen i Norge, så må vi lykkes i Oslo.
Abdullah Alsabeehg, 6. kandidat for Oslo Arbeiderparti og nestleder i AUF i Oslo
Latest posts by Abdullah Alsabeehg, 6. kandidat for Oslo Arbeiderparti og nestleder i AUF i Oslo (see all)

Omtrent 1 av 4 som bor i Oslo har minoritetsbakgrunn. Det er en høy andel sammenlignet med andre byer i Norge. Bare én bydel i Oslo, bydel Søndre Nordstrand, har over dobbelt så mange med innvandrerbakgrunn som byen Drammen. For folk flest er Oslo en fantastisk by å bo i, men for de som faller utenfor er det ingen trøst at andre har det bra. Derfor handler kommunevalget i år om solidaritet eller økende klasseforskjeller. Oslo trenger et byråd som anerkjenner utfordringene, og som har politisk vilje til å forandre.

 Klasseforskjellene øker
Man kan leve i gjennomsnitt 12 år lenger om man bor på Vestre Aker enn om man bor på Sagene. I tillegg er det store forskjeller når det kommer til gjennomsnittlig inntekt og utdanningsnivå mellom øst og vest. Det som er verdt å merke seg, er at kun cirka 15.000 innvandrere med ikke-vestlig bakgrunn bor i vestkanten, mens resten som er på nærmest 100.000 bor på Oslos østkant. Med andre ord kommer osloborgere med minoritetsbakgrunn spesielt dårlig ut i statistikken knyttet til levekårsforskjellene. Konkrete tiltak må settes i gang straks for å snu den utviklingen.

Barnehagen
For å lykkes med inkluderingen må vi starte tidlig. Det må ikke være slik at barn som starter på barneskolen ikke kan snakke norsk, fordi dette påvirker resten av barnets utdanningsløp. Gratis kjernetid i barnehagen må derfor styrkes i alle områder med høy andel mennesker med minoritetsbakgrunn. Oslo kommune må i tillegg sette fokus på kvaliteten i barnehagen. Foreldre som benytter seg av gratis kjernetid i barnehagen må få et tilbud om språkopplæring eller hjelp til å komme i arbeid dersom de trenger det.

Skole
 
I Oslo-skolen har over 40 prosent av barna flerkulturell bakgrunn. På Mortensrud skole har 97 prosent av elevene minoritetsbakgrunn, mens vi ser motsatt bildet i Maridalen skole. Frp har tidligere tatt ordet for innvandringsstopp for å skape balanse. Arbeiderpartiet mener derimot at Oslo kommune må satse på skolen der den er. Skoler som har størst utfordringer må få mest ressurser. Med andre ord må skolene få den beste rektoren og de beste lærerne. Da en betydelig andel barn med minoritetsbakgrunn ikke deltar i aktivitetsskolen/SFO på grunn av foreldrenes økonomiske situasjon, må kommunen senke ned prisene på det tilbudet. Samlet vil dette skape en skole som inkluderer alle.

Arbeid
Nøkkelen for å lykkes med inkludering i Oslo er arbeid. SSB publiserte i november 2010 tall som viser at arbeidsledigheten blant mennesker med minoritetsbakgrunn i Oslo er høyere enn fylker som Rogaland, Buskerud, Akershus og Hordaland. Oslo må være mulighetenes by for alle uavhengig av bakgrunn. Derfor må diskriminering motvirkes for å skape et inkluderende arbeidsliv. Oslo kommune har rundt 48.000 ansatte. Arbeidsgiverrollen kommunen har må brukes for å rekruttere flere med minoritetsbakgrunn inn i arbeidslivet. Samtidig må Oslo kommune drive en aktiv næringspolitikk som skaper arbeidsplasser i Oslo.

Kultur og idrett
En FAFO-rapport fra 2009 viser at nesten 15 prosent av alle barn i Oslo er fattige ifølge EUs fattigdomsmål. Spesielt er minoritetsfamilier overrepresentert. Fattigdom er mest synlig når det kommer til deltakelse i kultur og idrett. Som komitéleder i kultur- og oppvekstkomiteen i bydel Søndre Nordstrand hører jeg historier om barn og unge som ikke kan delta i fotballag eller danseskole på grunn av foreldrenes økonomiske situasjon. Oslo kommune må styrke bydelenes kulturbudsjetter, og i tillegg etablerer en kommunal pott som foreldre kan søke penger fra til å dekke utgifter til barns kulturtilbud. Alle skal med, også når det dreier seg om kultur og idrett.

Eldreomsorg
Antall eldre med minoritetsbakgrunn er raskt stigende. Kommunen er en viktig leverandør av ulike velferdstilbud. Jeg savner ofte debatten om hvordan kommunen kan forbedre sitt velferdstilbud slik at den er tilpasset alle brukere. Det gjelder for eldreomsorg, men det kunne også gjelde for andre felt som barnevern. Oslo Arbeiderparti er opptatt av at den kommunale eldreomsorgen er inkluderende for alle. Byen vår har behov for et flerkulturelt eldreomsorg. I år er det kommunevalg. Lav valgdeltagelse er et demokratisk problem. Innbyggere med minoritetsbakgrunn har lavere valgdeltagelse enn befolkningen for øvrig. Din stemme kan avgjøre valget. Stem for inkludering og solidaritet framfor økte forskjeller. Bruk stemmeretten!