Forby alle religiøse domstoler

Kontrovers: Britiske Dr Rowan Williams har siden 2002 vært erkebiskop av Canterbury. Han skapte storm da han gikk inn for shariaråd i England for en tid tilbake. Skal shariadomstoler forbys i Norge, så bør alle typer religiøse domstoler få samme skjebne, mener vår kommentator.
Foto: Flickr/WEF
Rigid, ideologisk preget og inkonsekvent religionskritikk fra Fremskrittspartiet.

Frp’s Per-Willy Amundsen mener opprettelse av shariadomstoler vil være en trussel mot rettssikkerheten i det norske samfunnet, ifølge partiets nettsider datert 26. september.
Han viser til Storbritannia, og et NRK-innsalg som angivelig viser at slike islamske domstoler fungerer side om side med vanlige domstoler. Ifølge ham er denne typen domstoler “en utfordring for rettssikkerheten, blant annet for barns og kvinners rettigheter”.
Partipisk fremfor fornuft
Amundsen, som er partiets innvandringspolitiske talsmann har tilsynelatende et sterkt fokus på det aktuelle lovverket. I seg selv høres dette ikke så dumt ut. Er det en ting som bør gjelde for alle i dette landet, så er det et nøytralt og sekulært lovverk, som (på papiret) sikrer likhet for loven. 

Jeg tror de fleste av oss er mot religiøs innblanding i det juridiske. Det er felles for sekulære kristne, jøder og muslimer. Å gå bestemt etter bare én religion blir derfor så typisk Frp, der ideologien ofte får forrang fremfor fornuften.

Glemt Tyrkia?
Amundsen viser til Storbritannia som eksempel for “islamisme” som sniker seg inn i rettssystemet bakveien gjennom shariadomstolene. Slik jeg tolker hans innlegg og postede meninger så frykter han også for “engelske tilstander” i Norge. 

Samtidig har han også glemt de sterke kreftene i Tyrkia og flere andre majoritetsmuslimske land som kjemper for å beholde et fransk-lignende laicité-prinsipp i lovverk som offentlig adminsitrasjon. I Tyrkia har det i flere tiår vært forbudt, for begge kjønn, å bruke religiøse plagg på offentlige arenaer som universiteter. Land som Kasakhstan og Aserbajdsjan (og andre eks-sovjetrepublikker) er ikke-konfesjonelle, med en sekulær grunnlov og de fleste landene i Nord-Afrika har en “statsislam” på lik linje med Norges statskirke.

Frp har for en gangs skyld ikke gått langt nok.

Ikke bare skyts mot en gruppe
Det er også en ting som mangler presisering i forslaget, nemlig om dette kun skal gjelde islamske trossamfunn. Hvis dette er tilfelle, så er det helt klart en uheldig utpeking. Skal man ta et virkelig tak i dette er det ikke kun islamske domstoler og sharialov som bør forbys, men også katolsk lovkanon og jødenes Halakha. De to sistnevnte stammer direkte henholdsvis fra pavelige forordninger i Vatikanstaten og fra Torah (jødenes hellige bok), og kan ha sterk lovmessig innflytelse på sterk troende innenfor disse to gruppene.

Frp har (i min bok) for en gangs skyld ikke gått langt nok i en sak, rent teknisk. Grunnen er partiets rigiditet og inkonsekvens i higen etter å ta en bestemt gruppe, istedenfor å skjære alle over samme kam. Som faktisk ville vært det beste alternativet i dette tilfellet.