EU hjelper Hellas med mottakssenter på Lesvos

– Det er en humanitær plikt å evakuere migrantene fra øya. Dette er en europeisk krise og krever en felles europeisk løsning. Å bare holde folk der de er, er ikke en god løsning, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. 
Foto: Anna Pantelia/Leger Uten Grenser
Hellas får hjelp fra EU med å sette opp et nytt mottak for asylsøkerne som holdt til i den nedbrente Moria-leiren på Lesvos. Røde Kors bekymret for Lesvos-migrantene på grunn av kulde og korona.

EU vil opprette en egen arbeidsgruppe som skal hjelpe greske myndigheter å bedre leveforholdene for de mange tusen asylsøkerne som bor i telt som ble satt opp i all hast etter at leiren brant.

– Sammen må vi vise at EU kan håndtere migrasjon på en human og effektiv måte, sa EU-kommissær Ursula von der Leyen da hun la fram forslag til ny felles migrasjonspolitikk for Unionen.

Moria-leiren hadde kapasitet til drøyt 2.700 mennesker, men over 12.500 levde i og rundt leiren da den brant ned. Leveforholdene der ble sterkt kritisert.

Seks afghanske asylsøkere, blant dem to mindreårige, er pågrepet, mistenkt for å ha tent på brannen.

Røde Kors bekymret for Lesvos-migrantene på grunn av kulde og korona

Røde Kors er svært bekymret for migrantene som sitter fast på Lesvos før den kalde og våte sesongen og på grunn av smittefaren for korona.  

Organisasjonen mener migrantene må flyttes fra øya, og at den nye teltleiren Kara Tepe kun er en midlertidig løsning som ikke holder en akseptabel humanitær standard. 

– Det er en humanitær plikt å evakuere migrantene fra øya. Dette er en europeisk krise og krever en felles europeisk løsning. Å bare holde folk der de er, er ikke en god løsning, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. 

Røde Kors håper at både greske myndigheter og det internasjonale samfunnet finner bedre og varige løsninger. Migrantene bør overføres fra Lesvos til det greske fastlandet og andre europeiske land i en ny plan for relokalisering. 

Kalde telt og korona-smitte gjør situasjonen i «den nye Moria-leiren» svært vanskelig. 

– Europa må ta et større ansvar for å ta imot flere asylsøkere fra å begrense lidelsene til de menneskene som sitter fast i leiren i Hellas, og at man får fortgang i asylbehandlingen. Særlig må de mest sårbare få hjelp raskt, sier Apeland.  

Røde Kors er nå svært bekymret på grunn av korona-smitte og vanskelige forhold før vinteren for migrantene som er flyttet fra den nedbrente Mora-leiren på Lesvos.  

243 migranter er smittet med korona i «nye Moria», som heter Kara Tepe. Til sammen 7.064 migranter er testet for korona per 21. september. Før Moria-leiren brant ned var minst 36 smittet. Utbruddet ser nå ut til å forverre seg. 9.500 migranter av de 11.000 som bodde i Moria-leiren er flyttet til den nye leiren Kara Tepe.