Lanserer nytt veiledningshefte

Ja til et helsetjeneste for alle, er tanken bak det nye veiledningsheftet for helsepersonell som ble lansert i går på Lørenskog sykehjem. Bilder viser generalsekretær Knut Refsdal i Norges Kristne Råd mens han deler ut de første heftene.
Foto: Siv Thompson/kirkeaktuelt.no
Religionsfrihet tar de fleste som en selvfølge. Men det gjelder ikke alle. I dag er det helt vilkårlig om de som trenger bistand av andre får praktisere sin egen tro eller livssyn.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Nå har den norske Kirke, i samarbeid med STL, samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn og Helsedirektoratet lansert et nytt veiledningshefte som skal sikre at flere får leve ut sin tro og livssyn som brukergrupper i helseinstitusjoner.

– Norge er et tros- og livssynsmangfoldig land, og mangfoldet bør gjenspeiles i våre helse- og omsorgsinstitusjoner. Det er gledelig at de riktige skrittene mot et livssynsåpent helse- og omsorgstilbud nå blir tatt. En faglig forsvarlig tjenesteyting bør kunne vise respekt for den enkeltes tro og livssyn, sier Espen Lynne Amundsen, leder av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, til kirken.no.

Tilpasset den enkelte
– Tros- og livsynsutøvelse er en viktig del av mange menneskers liv, også når de mottar helse- og omsorgstjenester. Derfor er det viktig for oss å bidra til at helse- og omsorgstjenesten i praksis legger til rette for at den enkelte får mulighet til fri tros- og livssynsutøvelse, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Norske lover og forskrifter følger opp FNs konvensjoner for menneskerettigheter. Der står det klart at personer som mottar pleie- og omsorgstjenester enten de bor på sykehjem eller i egen bolig, skal få “ivaretatt sine grunnleggende behov med respekt for det enkelte menneskes selvbestemmelsesrett, egenverd og livsførsel”. Retten til tros- og livssynssutøvelse er et slikt grunnleggende behov.

Biskop Atle Sommerfelt, Borg bispedømme.
Foto : Siv Thompson/kirkeaktuelt.no

Misforstått livssynsnøytralitet en stor utfordring
En livssynsnøytral helse- og omsorgstjeneste sørger for at brukere av helse- og omsorgstjenester fårmulighet til fri tros- og livssynsutøvelse. Erfaringer fra ulike kurs og møter i landet de siste årene viser følgende utfordringer:

Helsedirektør Bjørn Guldvog.
Foto : Siv Thompson/kirkeaktuelt.no

• Helse- og omsorgspersonell tenker ikke på åndelige behov.
• Spørsmål og kartlegging av åndelige behov mangler ofte i prosedyrer og kartleggingsverktøy i helse-og omsorgstjenesten.
• Helse- og omsorgspersonell er usikre og mangler kompetanse når det gjelder åndelige behov.
• Kommunene praktiserer en misforstått livssynsnøytralitet

– Nå er det på tide å ta et endelig oppgjør med den forståelsen av livssynsnøytraliteten som har preget helse- og omsorgtjenesten de siste 40 år. En livssynsnøytralitet som i praksis har lagt ett lokk på tjenestemottakers behov for utøve sin tro og/eller sitt livssyn. Dette er ikke livssynsnøytralitet, men aktiv livssynshindring og brudd på menneskerettighetene, sier biskop Atle Sommerfeldt til kirken.no.

Nødvendig med god samhandling
I veilederen som nå sendes ut til alle landets kommuner konkretiseres ansvaret til de tre viktigste aktørene som må samhandle for å lykkes:

• Helse- og omsorgstjenesten.
• Pårørende og verger.
• Tros- og livssynssamfunn.

Veilederen rommer også henvisninger til gode kurs og eksempler på prosedyre som sikrer god praksis.

– Ofte er det nødvendig med en god samhandling mellom helse- og omsorgstjenesten i kommunene, de lokale tros- og livssynsamfunn og de pårørende. Vi har alle et ansvar og en forpliktelse til både å ta initiativ til å sette tema på dagsorden og få til den gode dialogen. Dette heftet er en god hjelp i denne prosessen, sier Knut Refsdal generalsekretær i Norges Kristne Råd.