Barn i krig

Opprørssoldater i Sentral-Afrika marsjerer taktfast. Stadig flere barn og unge blir med i rekkene, skal vi tro rapporter fra FN og Amnesty International (Foto: Illustrasjonsbilde).
Foto: Wikimedia Commons
Minst 6000 barn er blitt lokket inn i eller tvangsrekruttert til de væpnede gruppene i Den sentralafrikanske republikk. Yngstemann er bare 11 år.
0Shares
Latest posts by Koubang Mbilase Enyam (see all)

Situasjonen forverret seg ytterligere, inntil Frankrike så seg nødt til å sende 1600 soldater til sin gamle koloni. 210.000 mennesker har søkt tilflukt i leirene for de internt fordrevne i hovedstaden Bangui alene, skriver Aftenposten.

Dødstallene er betydelig høyere enn tidligere anslag fra FN, som har ligget på 450 drepte i byen Bangui og 150 andre steder i landet. Ifølge Amnesty International er nesten 1000 personer drept i løpet av to dager, ifølge NTB.

Ofrene ble drept av personer som tidligere var med i opprørsgruppen Seleka, ifølge Amnesty.

Religiøse motsetninger 
Flesteparten av drapsmennene er ifølge menneskerettsorganisasjonen muslimer. Drapene, som foregikk over to dager, skal ha vært en gjengjeldelsesaksjon etter at kristne opprørere gikk fra dør til dør og drepte rundt 60 muslimske menn, skriver NTB.

Volden i landet har eksplodert som følge av religiøse motsetninger mellom muslimer og kristne etter at muslimske opprørere kuppet makten tidligere i vår. De fleste av landets innbyggere er kristne og den sekteriske volden terroriserer nå landets befolkning.

Brutal virkelighet 
Internt fordrevne i landet har lite mat, de sanitære forholdene er elendige og de må sove ute uten ly over hodet. Sykdommer som malaria truer. I de miserable flyktningeleirene er fristelsen stor for tenåringsgutter til å søke en annen tilværelse i de væpnede gruppene.

– Folk er sultne, sinte og frustrerte, sier Michael McCusker, som jobber for Redd Barna i Den sentralafrikanske republikk.

Mange unge gutter og jenter har kommet bort fra foreldrene og familien. Barn og unge har dårlige fremtidsutsikter, ingen skolegang, lite mat og lever fra dag til dag. I de væpnede gruppene ser de for seg en tilværelse med spenning og en form for familietilhørighet. Men virkeligheten de møter er brutal.

– Gutter og jenter blir hjernevasket, fratatt muligheten til å være barn og tvunget til å begå grusomheter som intet barn burde oppleve, sier McCusker.