Deler ut pris for mangfold og fred

Surgol Ghairat er glad for å kunne dele ut fredsprisen til flere kjente samfunnsengasjerte personer. Farhad Bayat (t.h) mener ungdom kan nå langt hvis de får den riktige støtten
Foto: Are Vogt Moum
Fredsballen er en årlig pris med fokus på fred og sameksistens. Organisasjonen Fredsduene for ungdom deler i år ut prisen til en rekke internasjonale kjendiser og håper å kunne sette fokus på viktigheten av engasjert ungdomsarbeid.

Surgol Ghairat er glad for å ha fått med seg produsent Farhad Bayat (33) på å fronte prisen og arbeidet for ungdom som Fredsduene for ungdom driver i Oslo-området. Bayat jobber med store amerikanske artister og har allerede nådd langt i sin karriere.

– Da jeg ble kontaktet av Fredsduene for ungdom, var jeg ikke tvil. Arbeidet for barn og unge er noe jeg absolutt vil støtte. Dagens unge har utrolig mange muligheter, men de trenger oppfølging og noen som lytter til dem for å nå sitt potensial, sier Bayat, produsent, låtskriver og ildsjel for barn og unge. 

Mannen bak henvendelsen var Surgol Ghairat, primus motor i Fredsduene, som er en religiøst og

Prisutdelingen foregår på Rådshusplassen i forbindelse med ERAS-festivalen. Den går av stabelen 24. august. Farhad Bayat (bildet) mener ungdomsarbeidet må løftes enda tydligere enn i dag.
Foto : Are Vogt Moum
politisk uavhengig organisasjon som jobber forebyggende og integrerende blant barn og unge i Oslo-området. Bayat og Ghairat er enige om at unge fortjener det beste, ikke minst i et land som Norge.

– Det er overraskende mye som ikke er på plass for barn og unge i Norge i dag. For eksempel har vi ingen lov som sikrer barn retten til et fritidstilbud etter skoletid slik som fritidsklubber og ligende, påpeker Ghairat. 

Hvert år deler Fredsduene, som ble stiftet i 2005, ut en pris de kaller Fredsballen. Den går til kjente personer som har gjort en innsats utenom det vanlige for fred, menneskerettigheter og inkluderende sameksistens. I år er prisvinnerne Angelina Jolie og David Beckham, som begge er Goodwill-ambassadører for FN, samt Malala Yousafzai, kjent som ungjenta som ble offer for et ekstremist-attentat på grunn av sin åpenhet om jenters og kvinners situasjon i Swat-distriktet i Pakistan og Dr. Ramazan Bashardost, uavhengig politiker, parlamentsmedlem og menneskrettighetsforkjemper i Afghanistan. 

– Men ikke minst vil jeg trekke fram ERAS-stiftelsen som en viktig vinner av Fredsballen i år. ERAS gjør en viktig innsats for at grasrotarbeidet blant innvandrere i Norge skal fungere bedre og det er viktig for sameksistensen i Norge, sier Ghairat.

Musiker Terese Ulvan donerer to malerier av kunstner Astri Reppe til prisutdelingen.
Foto : Astrid Reppe
Prisutdelingen skjer 24. august på Rådhusplassen i Oslo i forbindelse med den internasjonale mangfoldsfestivalen ERAS. Farhad Bayat er glad for å være en av dem
Malala viser at det går en vei fra mørket til lyset, sier representant for Fredsduene, Surgol Ghairat.
Foto : Astri Reppe
som kan bidra til å synliggjøre det arbeidet Fredsduene gjør. Selv deltar han ikke på festivaldagen, da han er på jobbreise i USA. Men det gjør en rekke andre: Et vell av profesjonelle og amatører bidrar med musikk, sang og dans på Rådhusplassen tredje lørdagen i august. Dessuten er politikere, artister og vanlige folk invitert til å delta i selve prisutdelingen. Den Trondheimsbaserte jazz- og bluesartisten Terese Ulvan deltar under prisutdelingen. 

– Innsats nytter!
Farhad Bayat, som selv er fra Oslo og har sett hvor stor forskjell ungdomsarbeid kan gjøre, er opptatt av at barn og unge blir tatt på alvor. 

– Tar du deg tid til virkelig å sette deg inn i barnas verden og hva de ønsker å gjøre, åpner du for vanvittig mye kreativitet og positiv energi. Selv drev jeg prosjektet Street  Wise Productions fra 2007 til 2009. Der fikk ungdom muligheten til å utfolde seg kreativt på egne premisser, forteller han. 

Han mener for mange unge i dag tynges av janteloven. 

– Jeg har selv erfart hvor langt der er mulig å nå. I dag jobber jeg som låtskriver og produsent, og har hatt samarbeid med flere kjente amerikanske artister. Men lar du deg holdes nede av forestillingen om at du ikke skal stikke deg ut, kommer du ikke langt. Men med den rette oppbackingen er det nesten ingen grenser for hva unge folk kan klare. Det nytter faktisk å stå på og tro på drømmen. Hvis du ser noe for ditt indre øye, er det en grunn for det. Følg din egen visjon! oppfordrer han.