Uforenlig med virkelig islamsk praksis, ifølge religiøse ledere i Mauretania: kvinnelig omskjæring.
Foto: flickr.com

Hel skoleklasse i Sverige kjønnslemlestet

30 jenter i en skoleklasse i Norrköping i Sverige viser seg å være kjønnslemlestet.

Utrop nr. 26/2014 (26.06.2014)

Det var skolehelsetjenesten som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen, skriver Norrköpings Tidningar.

Skolehelsetjenesten i Norrköping bekrefter overfor avisen at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene.

Kjønnslemlestelse av kvinner ble forbudt i Sverige i 1982 og kan gi fire års fengsel. Dersom overgrepet ansees for å være særlig grovt, er strafferammen ti års fengsel, skriver dagbladet.no, som også skriver om saken fra Sverige.

Medfører komplikasjoner
Kjønnslemlestelse av kvinner er kulturelt betinget og skjer i rundt 30 land, de fleste av dem i Afrika. I Somalia regner man med at opptil 98 prosent av jentene er omskåret.

Inngrepet blir vanligvis utført når jentene er mellom 4 og 14 år gamle, men utføres også på spedbarn.

Mange av jentene som er kjønnslemlestet får helseplager som menssmerter og hodepine i tenårene, og de kan også få problemer med å tisse.

Hvor utbredt praksisen er blant innvandrere i Sverige, vet ingen med sikkerhet. Mørketallene antas å være store.