Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Shwan Dler Qaradaki er Årets Olsokkunstner - 19.04.2024 FlePsy vil ha et mer inkluderende og mangfoldig psykolog-Norge - 18.04.2024 – Høyrepopulistisk tilbakeslag et reaksjon på salafisme - 17.04.2024 Balkan Kroatias president advarer bosniske serbere Serberne må ikke få lov til å […]

Balkan

Kroatias president advarer bosniske serbere

Serberne må ikke få lov til å bryte Bosnia opp i småbiter, sier Kroatias president Stjepan Mesic til nyhetsbyrået DPA.

Landet ble i 1995 delt i en serbisk republikk og en føderasjon av muslimer og kroater. Men i løpet av de 14 årene siden denne løsningen ble fastlagt i fredsavtalen fra Dayton i USA, har bosnierne ikke greid å få i stand en funksjonsdyktig stat. Mesic slutter seg til krav fra USA og Storbritannia om reformer av den bosniske staten etter at bosniaserbernes leder Milorad Dodik har nektet å gi fra seg deler av sin makt til sentralregjeringen i Sarajevo. Sistnevnte har nå truet med å trekke seg ut av den bosniske staten.

–  Bosnia må overleve, og alle politikere som ikke deler denne målsetningen, må tre tilbake, uttalte Mesic.

Gambia

Ytringsfriheten knebles

President Yahya Jammeh fester et stadig strammere grep i Gambia. All motstand slås hardt ned og pressen får stadig verre kår. I løpet av de siste årene skal over 30 journalister ha gått i eksil, og flere blitt arrestert. Reportere Uten Grenser anser situasjonen i landet som vanskelig, og på verdens pressefrihetsindeks er Gambia rangert som nummer 137 av 175 land.

– I Gambia kan ingen uttale seg fritt uten fare for egen sikkerhet. NIA, landets nasjonale sikkerhetsgarde truer journalister, advokater og opposisjonspolitikere. Styret i Gambia er rett og slett et diktatur, sier Saidou Arji i Media Foundation for West Africa til den uavhengige avisen Daily News.

Argentina

Gammel walisisk koloni feirer 123-årsjubileum

I 1886 kom det 400 settlere til et øde og forlatt sted på den sørlige Atlanterhavskysten av Argentina for å bygge en jernbane hele veien inn i Patagonias innland. Godt over et hundreår senere har den lille kolonien Trelew utviklet seg til en levedyktig småby, med et sterkt europeisk preg. Byen er oppkalt etter en av de to grunnleggerne, Lewis Jones. “Tre” betyr by, mens Lew er en forkortelse av fornavnet.

Ordfører i Trelew, Gustavo McCarthy, sier at byen må feire sitt særpreg i en tid preget av finanskrisen og den sterke politiske uroen som har preget Argentina de siste årene.

Japan/Sør-Korea

Tunnel skal forene gamle fiender

I lengre enn et århundre har Japanhavet vært en psykologisk og fysisk skillelinje mellom Japan og Korea. Japans nesten 40 år med okkupasjon av halvøya og undertrykkelse av koreansk kultur har satt dype spor.

En flerårig diplomatisk tilnærmingsprosess ser imidlertid nå ut til å ha fått et stort et stort gjennombrudd da Japans statsminister Yukio Hatoyama besøkte Seoul nylig. Et av de mest spennende diskusjonstemaene for besøket var muligheten for et samarbeid om en undervannstunnel mellom landene. Tunnelen vil, hvis den bygges, koste 3,3 milliarder dollar og med sine 211 kilometre bli verdens lengste undervannsprosjekt.

– Vi skal bygge broer mellom Japan, våre nærmeste naboer og resten av verden, sier den nybakte statsministerens til nettstedet Asianews.