Uruguay/Argentina:
Skværer opp etter miljøsak
Uruguyas nyvalgte president, Jose Mujica, tok nylig imot guvernøren i den nord-argentinske provinsen Entre Rios, Sergio Uribarri, til forsoningssamtaler, skriver El Diario Online.
Forholdet mellom nabolandene har vært labert de siste årene etter en miljøsak hvor det finske firmaet Botnia har vært involvert. Botnia holdt på å bygge en cellulosefabrikk på uruguayansk side av La Plata-elven. Argentinske myndigheter har vært svært kritiske til utbyggingen, som de mener vil ødelegge det unike livsmiljøet i elven. Lokale myndigheter i grenseprovinsen Entre Rios har blant annet blokkert broen over elven som forbinder de to landene, noe som har skapt harme i nabolandet i øst.
Uruguay har inntil nylig forsvart Botnia, og selskapet har lovet over 5000 arbeidsplasser i en region hardt rammet av arbeidsledighet. Nå har imidlertid Uruguay valgt en ny venstreorientert regjering, som har suspendert utbyggingen inntil videre.
– Sammen har Uruguay og Entre Rios-regionen et av de største reservoarer i verden for vann, jordbruk og husdyr. Vi har et ansvar og er nødt til å finne en løsning på denne konflikten, uttalte Mujica til El Diario Online.
Frankrike:
Vil forby burka
Franske lovgivere vil snart bli enige om et lovforslag som forbyr bruken av burka i landet, skriver CNN.
Lovforslaget er i tråd med synet til president Nicolas Sarkozy, som tidligere
tidligere uttalt at det tradisjonelle muslimske plagget ikke er
velkomment i Frankrike. Ifølge en spørreundersøkelse for magasinet Le
Point ville 57 prosent av de spurte støtte et eventuelt forbud mot plagget.
– Her handler det om kvinners frihet og verdighet, og ikke om religion. Burka er et tegn på underdanighet, sier Sarkozy til CNN.
Kort tid etter Sarkozys kunngjøring, har truet al-Qaida med å “hevne” seg på Frankrike.
Somalia:
Britiske gisler ber om hjelp
Et britisk ektepar som ble bortført av somaliske pirater i Indiahavet for over
tre måneder siden ber myndighetene i London om hjelp, ifølge tv-kanalen Sky News.
Paul og Rachel Chandler ble tatt som fanger av piratene under en seiltur i Indiahavet 23. oktober i fjor, og skal etter rapporter være fanget under svært kummerlige forhold.
– Jeg vil bare si til regjeringen min: vær så snill å få meg og kona mi ut herfra,
sier 60 år gamle Paul Chandler i et videoopptak vist på Sky News.
Utenriksdepartementet i London sier de følger saken nøye, men gjentok i en uttalelse at
myndighetene ikke vil betale løsepenger til piratene.
Nepal:
Hardere linje overfor tibetanere
To nye rapporter utgitt av International Campaign for Tibet viser at situasjonen for tibetanere i Nepal har forverret seg sterkt i løpet av de siste par årene, skriver nettsiden savetibet.org
Ifølge rapporten har særlig den
kinesiske regjeringens nye aggressive linje og økte innflytelse i Nepal etter den kommunistiske maktovertakelsen i 2007 gått utover de over 20.000 tibetanere som bor i landet. Tibetanerne flykter fra Kina, og har ofte brukt nabolandet Nepal før man flykter videre til India. Enkelte har ikke vært så heldige, og endt opp i flyktningleirer internt i Nepal eller i grenseområdene.
Mary Beth Markey, visepresident i International Campaign for Tibet hevder faren særlig ligger i at økt økonomisk innflytelse vil føre til et mer autoritært styre.
– Hvis Nepals politiske ledelse bøyer seg for Beijings krav for å få mer bistand, så vil dette ikke kun gå utover tibetanske flyktninger, men også utover grunnleggende friheter og rettssikkerheten til vanlige nepalere, sier hun til savetibet.org.