Himmelsk med salt og safran

“Salt and saffron” av Kamila Shamsie er rett og slett fantastisk. Kamila Shamsie er en pakistansk forfatter fra Karachi. Hun er født i 1973 og utdannet ved Hamilton College i Clinton, New York hvor hun tok en bachelorgrad i kreativ skriving. I tillegg har hun en Master of Fine Arts fra Universitetet i Massachusetts, hvor […]

“Salt and saffron” av Kamila Shamsie er rett og slett fantastisk. Kamila Shamsie er en pakistansk forfatter fra Karachi. Hun er født i 1973 og utdannet ved Hamilton College i Clinton, New York hvor hun tok en bachelorgrad i kreativ skriving. I tillegg har hun en Master of Fine Arts fra Universitetet i Massachusetts, hvor hun også skrev sin debutroman “In the city by the sea”, som kom ut i 1998. “Salt and saffron” er hennes andre bok og kom ut i 2000.

Kunstnerisk arv
Shamsie kommer fra en litterær familie. Hennes mor Muneeza Shamsie er en anerkjent forfatter, journalist og redaktør i Pakistan. Shamsies tante, Attia Hosain, var forfatter og feminist. Hun flyttet til England i 1947 og jobbet blant annet som programleder i BBC radio. Men også Shamsies mormor, Begum Jahanara Habibullah, var en anerkjent forfatter bosatt i Lahore. 

Magisk realisme

“Salt and saffron” handler om en ung jente, Aliya, fra Karachi, som etter endte studier i USA reiser tilbake til familien i Pakistan. Hennes familie har en spesiell historie som adelige under mogulimperiet. Denne familiehistorien har trekk som kan minne om magisk realisme, som vi så ofte finner hos Salman Rushdie, hvor det realistiske møter det absurde, men dog ikke i like stor grad som hos Rushdie. Aliya er på jakt etter å finne ut hva som egentlig skjedde med familien hennes i 1947 da den, i likhet med subkontinentet, ble delt i to deler som sto mot hverandre som bitre fiender. Men “Salt and saffron” er også en kjærlighetshistorie, ikke så mye av den klassiske typen, men om kjærlighet til familien, til en litt underlig søster som egentlig ikke er en søster, men også til livshistorien. Samtidig som Aliya er på jakt etter sannheten om sin egen og sin families historie, så betrakter hun livet i dagens Karachi, den største byen i Pakistan, og de store klasseforskjellene mellom fattige og rike. Det er nesten så Karl Marx hopper ut mellom bokstavene… 

Vever en historie
Shamsie klarer mesterstykket å forene alle disse temaer og diskurser i en historie mellom to permer, uten at det virker oppstykket eller anekdotisk. Historien krydres med anekdoter som Aliya får høre fra sin bestemor og andre fra hennes generasjon, men disse utgjør en del av en større helhet, slik livet består av mange historier som bitene i et puslespill, som hver for seg ikke gir så mye mening, men satt sammen tillater oss å se det store bildet, det hele bildet og de forunderlige sammenhenger det ofte har. 

“Salt and saffron” av Kamila Shamsie er rett og slett fantastisk.

Kamila Shamsie er oversatt til norsk og gitt ut på Gyldendal forlag. Men anbefales å leses på originalspråket, engelsk.