Feiret sigøynernes gitarkonge med Norges-turné

Verden besøkte Norge

Jubilant: Den legendariske gitaristen Django Reinhardt ville fylt 100 år i år
Foto: Tove Andersson
Lenge etter at Oslo World Music Festival 2.-7. november var ferdig, fortsatte musikken på sin reise rundt i Norge.

Mens Frankrike kaster ut rom-folket, vandrer musikken videre – over grenser og uten visum. Django Reinhardt, sigøynernes gitarkonge, ville ha fylt 100 år i år og Rikskonsertene feiret artisten og sigøynerkulturen med markeringen ”Django i 100”, som la ut på en landsomfattende turné fra 13.-20. november.

”Django i 100”-turneen kunne skilte med Hot Club de Norvège, gjesteartister, film og historie. Fem verdenskjente artister ble med på turneen som startet i Oslo med Stochelo Rosenberg, Florin Niculescu, Bireli Lagrene, Marius Apostol og Adrien Moignard. Larsen forteller i Dagsavisen at Rosenberg var den første sigøyneren som kunne livnære seg på sitt eget arbeid i nyere tid. Dermed er han et forbilde for en ny generasjon.

Feirer sigøynerkulturen
Hot Club de Norvège har spilt sigøynerinspirert jazz, eller swingstring, siden 70-tallet. Mange har sett den inderlige dokumentarfilmen “Jon & Jimmy” der gitarist i bandet, Jon Larsen, reiser rundt i Europa på leting etter gitargeniet Jimmy Rosenberg som stadig roter bort en lovende karriere. Larsen er intens, musikken er mer enn underholdning. Det handler om sigøynernes kultur, om vennskap og miljøene Django Reinhardt vokste opp i. Larsens hjerte for rom-folket og deres kultur ble åpenbar for seerne, kanskje like mye som det ble klart at dette er en kultur utenforstående best kommuniserer med via musikken. De kulturelle kodene og samholdet tilhører kjernen, storfamilien.

Holder koken: Hot Club de Norvège er på turné for å hylle sigøynermusikken. På bildet Ola Kvernberg (høyre nederst), som har deltatt på flere utgivelser med bandet sammen med Jon Larsen (foran) Per Frydenlund (til venstre) gitar, Svein Aarbostad (bass) og Finn Hauge (fiolin).
Foto : Tove Andersson

Sigøynerswing oppleves ikke som den lidende sigøynermusikken, men friere, mer leken og med fingerferdige gitarprestasjoner.

Hot Club de Norvège består foruten Jon Larsen av Finn Hauge på fiolin og harmonica, Svein Aarbostad på bass og Per Frydenlund på gitar.

Annen låt
Sigøynerswing oppleves ikke som den lidende sigøynermusikken, den portugisiske fadoen eller den arabiske hjerte-smerte sangen, men friere, mer leken og med fingerferdige gitarprestasjoner.

Hot Club de Norvège har utgitt 18 CD-er, og den 11. oktober mottok Jon Larsen Edisonprisen for beste musikk til dokumentarfilmen som tok Bjørn Ola Bjørntoft og Lars A. Hellebust på seks års reise i Jon & Jimmys fotspor.