Syke av integrering

Integrering virker positivt på ikke-vestlige menn, men øker ikke-vestlige kvinnenes psykiske helse. Professor i psykisk helse, Odd Steffen Dalgard, tror grunnen kan være at sosial integrasjon virker ulikt på kvinner og menn.

Undersøkelsen baserer seg på en helseundersøkelse som ble utført i Oslo fra 2000-2001. Den viser at sosial integrasjon øker risikoen for psykiske plager hos ikke-vestlige kvinner, selv om arbeidet også har en positiv effekt.

Individualistisk verdigrunnlag
Odd steffen Dalgard fra Folkehelseinstituttet, tror det er to mulige forklaringer på hvorfor integrering slår ulikt ut mellom kjønnene.
– For det første er kvinnen tradisjonelt mer bundet opp mot familien. For det andre har Vesten et utpreget individualistisk verdigrunnlag, som står i motsetning til innvandreres kollektive holdning, sier Dalgard til Dagsavisen.

Menn beholder fellesskapet
Lul Kulmiye, Bashe Musse og Ghaznavi Sultan er alle innvandrere, og er overrasket over resultatene fra undersøkelsen. De tror at ikke-vestlige menn har lettere for å beholde sitt kollektive fellesskap når de kommer til Norge.

– Mennene går på jobb, de møtes på kafé, og gjør stort sett akkurat det samme som de gjorde i hjemlandet. Kvinnene derimot har mistet sitt nabolag – en viktig sosial møteplass som ikke kan erstattes med arbeidslivet, sier Musse og Kulmiye til avisen.