Valgte “Årets fremragende polakker” i Norge

 
Foto: Wlodek Koscielniak
I dag ble vinnerne av "Årets fremragende polakk"-kåringen i Norge annonsert i Oslo Konserthus. 

Tildelingene ble gjort av den polske ambassadøren i Norge, Stefan Czmur og stortingsrepresentant Stefan Heggelund (H).

Konkurransen “Årets fremragende polakk” har blitt organisert rundt om i verden i de siste fire årene. Tidligere vinnere av “Årets polakk” omfatter blant annet professor Nina Witoszek, seniorforsker ved NUPI Jakub Godzimirski og sølvmedalje-vinneren for Norge i fekting under OL i London i 2012, Bartosz Piasecki.

Tittelen “Årets fremragende polakk” deles ut i fem kategorier: vitenskap, personlighet, kultur, næringsliv, og ”årets unge polakk”.

I 2014 er vinnerne:

I kategorien “vitenskap” – Jozef Pacyna.
Professor ved Institutt for kjemi ved det tekniske universitetet i Gdansk. Pacyna forsker på luftforurensning med tungmetaller. Han arbeider også ved Norsk institutt for luftforskning, hvor han er direktør for Institutt for miljøeffekter og økonomi.

Pacyna er grunnlegger og administrerende direktør i den polske grenen av Norsk institutt for luftforskning – NILE Polen– hvis formål er å fremme og implementere skandinavisk teknologi innen ingeniørfag og miljøvern i Polen.

Han var også involvert i arbeidet med “kvikksølvkonvensjonen”, signert i Japan i 2013. Konvensjonene var den første internasjonale avtalen om kvikksølvutslipp. 

Personlighet – Anja Øverdahl.
Øverdahl ble født i Krakow i 1932, i en jødisk familie. Under andre verdenskrig ble familien hennes sendt til Sibir. Etter krigen flyttet familien til Sverige og deretter – i 60-årene – flyttet hun med sin norske mann til Trondheim.

Hun jobbet som oversetter og hjalp polakker som kommer til Norge fra Polen. Hun var også en motedesigner, drev sin egen butikk i Trondheim og sydde silkevever som ble utstilt, blant annet, i New York. Hennes liv er beskrevet i selvbiografien Hitler, Stalin og lille Anja. NRK har laget to dokumentarer om hennes livshistorie.

Kultur – Agnes Banach
Banach er foreleser ved Universitetet i Oslo og oversetter av polsk litteratur til norsk. Hun har blant annet oversatt poesi av Nobelprisvinneren Wisława Szymborska og bøker av Adam Zagajewski, Michał Witkowski og Witold Gombrowicz til norsk. Hennes oversettelse av det første bindet av ”Dagboken” av Witold Gombrowicz ble i fjor hedret av Det norske Kritikerlaget og tildelt pris for beste oversettelse av utenlandsk litteratur til norsk. Banach har også deltatt i flere prosjekter for å fremme polsk litteratur ved de store litteraturfestivalene i Norge.

“Årets unge polakk”, Piotr Leciejewski
Leciejewski er 29 år gammel og målvakt for tippeligaklubben Brann. I 2012 og 2013, ble han av avisen “Bergens Tidende” kåret som Branns bestemann. Han ble i fjor kåret til den beste keeperen i Tippeligaen av Dagbladet.

Hederlige omtaler:
Antoni Czajkowski, grunnlegger og tidligere direktør for den polske skolen i Stavanger. Czajkowski leder også norskkurs for polakker i Norge.

Anna Stanieczek, dobbelt Norgesmester i bueskyting. Vinner av Kongepokalen i bueskyting innendørs og utendørs i 2013.

(kilde: garstecki.no/pressemelding)