Færre med afrikansk bakgrunn tar HPV-vaksinen


Foto: flickr.com
Færre jenter med afrikanske foreldre tar HPV-vaksine enn jenter med norske foreldre. Leger og helsesøstre varsler behov for informasjonsløft.

Foreldrenes standpunkter har mye å si for om døtre får HPV-vaksinen eller ikke, viser en analyse Kreftregisteret har gjort av barnevaksinasjonsprogrammet, melder NRK.

Ifølge analysen kommer det frem at jenter med familiebakgrunn fra afrikanske land i mindre grad tar vaksinen enn jenter med norske foreldre. Døtre av asiatiske foreldre har på den andre siden langt høyere oppslutning om vaksinen.

Selv om kartleggingen ble gjennomført i 2015, mener forskerne ved Kreftregisteret at den er like representativ i dag.

Foreldre i enkelte kulturer tenker at døtrene deres ikke skal ha sex før de gifter seg, og da trenger de ikke vaksine.

– Det er nærliggende å tro at informasjon kan være en forklaring på hvorfor enkelte grupper bruker vaksinen mindre enn andre. Det er viktig å tenke på hvordan vi kommuniserer tilbudet, sier forsker Bo Terning Hansen i Kreftregisteret.

Henger sammen med sex og ekteskap
Overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, Sveinung Wergeland Sørbye, tror ulike tanker om sex og ekteskap spiller inn.

– Foreldre i enkelte kulturer tenker at døtrene deres ikke skal ha sex før de gifter seg, og da trenger de ikke vaksine. Det de ikke tar hensyn til, er at mannen kanskje har hatt sex med andre før han gifter seg med henne, sier Sørbye.

Lege Friha Aftab ved Oslo universitetssjukehus mener på sin side at det er et stort behov for informasjon om HPV-vaksinen.

– Det er viktig at vi når ut med informasjon også til foreldre med minoritetsbakgrunn, slik at barna får muligheten til å ta vaksinen.

FAKTA

HPV-vaksinerte etter foreldrenes landbakgrunn:

  • 64 prosent av jenter med somaliske foreldre
  • 72 prosent av jenter med foreldre fra alle afrikanske land i undersøkelsen
  • 78,5 prosent av jenter med norske foreldre
  • 82 prosent av jenter med foreldre med iransk bakgrunn
  • 83 prosent av jenter med foreldre fra alle asiatiske land i undersøkelsen
  • 84 prosent av jenter med foreldre med pakistansk bakgrunn
  • 91 prosent av jenter med foreldre med vietnamesisk bakgrunn

(Kilde: Kreftregisteret)