– Jeg nekter å leve under “Guds lov”

Latifa Ljørring er byrådskandidat for partiet Venstre i den danske kommunen Greve, rett sør for København. I kveld kl 19 deltar hun i en debatt om halalkjøtt i DR
Foto: Danske Venstre/Facebook
– De som er misfornøyd, kan reise hjem til et bedre muslimsk samfunn med et bedre muslimsk system. Det skriver Latifa Ljørring i det danske partiet Venstre i en kronikk. 
0Shares

Den frittalende og tilsynelatende meget liberale politikeren har fått mange leserreaksjoner etter at hun skrev kronikken, der hun blant annet sier ja til både “halakjøtt, svinekjøtt og et glass vin”. Blant mye ros fra leserne, finnes også negative reaksjoner:

– 
Det absurd at hun kan plapre løs om dette og samtidig kalle seg muslim, skriver en kommentator.

I det innvandringskritiske danske medieklimaet har imidlertid ikke kronikken skapt mye debatt i andre aviser. Ekstra Bladet nøyer seg med en kort, refererende artikkel. Andre aviser har ikke en gang skrevet om saken. 

Religion er ikke alt
I den konfronterende teksten går Ljørring hardt til angrep på konservative krefter:  

Har vi som muslimer tenkt på omvendt rasisme når vi forlanger at de med andre religioner skal pålegges våre matvaner?

– Jeg er muslim og så visst ikke ute etter å skape tvil og mistenksomhet om islams tanker og regler blant muslimer. Men islam kan ikke behandle samfunnsproblemer i alle livets anliggender. Til dem som mener at »Lovgivningen om halalslaktet kjøtt tilhører Allah, og at den er den fullkomne religion til Dommedagen«, vil jeg si ahhh, tenk dere nå for all del om!

Ljørring tar i sitt innlegg utgangspunkt i at sykehuset Hvidovre Hospital i København har besluttet å servere halalslaktet oksekjøtt til alle sine 40 000 pasienter “av religiøse hensyn”. 

– Har vi som muslimer tenkt på omvendt rasisme når vi forlanger at de med andre religioner skal pålegges våre matvaner? Er det rimelig å velge et land med annen kultur og andre tradisjoner og så forvente at dets borgere skal omvendes til vår tankegang, kultur, tradisjon, livsstil? spør hun retorisk i kronikken. 

– Lov fra 600-tallet
Den 35 år gamle byrådskandidaten skal ha seg frabedt å måtte leve etter en lov “som ble implementert på 600-tallet og ikke kan justeres etter utviklingen.” Istedet omfavner hun moderne, danske verdier: 

– Jeg er stolt av å være kvinne i Danmark. I de muslimske landne får kvinner ifølge islam/imamer helt sikkert ikke nyte “frihet”, for da får de adgang til sex før ekteskapet, abort osv. Derfor får vi muslimske kvinner ikke ta imot de ferdigproduserte løsningene, slik som demokrati, frihet, likestilling, nasjonalisme, liberalisering etc. Men det at kvinner gjør det mannen sier uten å sette spørsmålstegn ved det, blir undertrykt og står til rådighet når man ønsker det, er ikke dårlig. For det er Allahs lov! Jammen, han som har fortolket Koranen, hadde helt sikkert ikke kjennskap til begrepet dialog, skriver hun.