Tapetserte moske – fikk bot

 
Foto: Henrik Beckheim
Sara Mats Azmeh Rasmussen har malt en versjon av Skrik, og natt til torsdag hengte hun bildet opp på en moske i Stockholm. – Jeg har ikke annet valg enn aksjonisme, sier hun til nettstedet fritanke.no.
0Shares

Azmeh Rasmussen (bildet) tapetserte inngangspartiet til Stockholm moske, i bydelen Södermalm, med plakatutskrifter av en versjon av maleriet Skrik hun selv har malt. Hun ble sittende utenfor moskeen i hele natt til det ble lyst, slik at hun fikk tatt bildene vi ser øverst i denne saken. 

– Jeg begynte å henge opp plakatene rundt klokken fire i natt, etter morgenbønnen. Det er den eneste tiden på døgnet jeg kunne jobbe uforstyrret. Det var ingen andre der. Siden imamen var såpass grei, og det var en god stemning, fulgte jeg politiets oppfordring om å ta ned plakatene selv, sier Azmeh Rasmussen til fritanke.no.

– Nødt til å ty til aksjonisme
Nå har tapetseringen imidlertid ført til bot på 1000 svensker kroner. Saken er uansett så viktig for henne at hun nå ikke ser annet valg enn å ty til aksjonisme for å bli hørt.

– Er det underholdning mediene vil ha, så skal de få det. Hvis det er plakatklistring utenfor en moske som skal til, så får jeg gjøre det. Vi er nødt til å få mer oppmerksomhet rundt disse spørsmålene. Den lille debatten som finnes i Midtøsten og arabiske land, er veldig sensurert. Den holdes innenfor svært strenge rammer, og bare med anerkjente autoriteter og «tillatte» spørsmål. 

Selv sier hun seg fornøyd med aksjonen.

– Jeg fikk en god samtale med imamen som ikke var sint, men som heller inviterte meg inn for å “finne tilbake til Gud”. Jeg fikk forklare aksjonen, og imamen forsvarte ikke overraskende det bestående. Han forsvarte seg blant annet med at det også er mange kvinner i vesten som ikke har så mye frihet, forteller hun.