Helsesøstre vil forby omskjæring av gutter

I Tyrkia kles guttebarn opp som små prinser, og det holdes en stor fest i forbindelse med omskjæringen. Omskjæringen skjer gjerne en gang før puberteten
Foto: Lindsay Joye
Helseminister Bent Høie skal etter planen legge frem et lovforslag om rituell omskjæring av gutter før påske. Landsgruppen av helsesøstre går inn for et forbud. 

Både Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Barneombudet, Human-Etisk Forbund, Ressurssenteret for menn og Medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo, sier i sine høringssvar at de ikke ønsker at omskjæring skal bli en offentlig oppgave. Her er det heller ønskelig med en lov som forbyr praksisen med omskjæring av gutter, skriver sykepleien.no.

Leder av Landsgruppen av helsesøstre, Astrid Grydeland Ersvik, var sammen med Barneombudet og leder for barnekirurgene i møte med Helse- og omsorgsdepartementet 27. februar.

– Her har vi et samlet barnehelsemiljø som mener at det offentlige ikke bør skjære i friske guttebarn. De er ikke pasienter, og det finnes ingen medisinske grunner for å gjøre dette, sier Grydeland Ersvik til sykepleien.no.

Hun sier at forbud mot en slik praksis neppe er realistisk på dette stadiet.

– Vi prøvde derfor å få gehør for at det settes en aldersgrense på 15-16 år før omskjæring skjer, slik at gutten selv kan avgjøre.

Guttelov og jentelov
I møtet med departementet prøvde Grydeland Ersvik å få gehør for at vi står i fare for å få en lov for jenter og en lov for gutter.

– Omskjæring av kvinner er forbudt. Dersom vi ser på de mildeste formene for omskjæring av jentebarn, kan de sidestilles med omskjæring av gutter. Hvis vi får et lovverk som tillater dette hos gutter, men er ulovlig hos jenter, er det diskriminerende, sier hun.

Omskjæring av jentebarn gjøres først og fremst av kulturelle grunner, men begrunnes av noen i religion. Rituell omskjæring av gutter gjøres av kulturelle/sosiale årsaker i store deler av verden – og religiøst begrunnet av jøder og muslimer.

Illustrasjonsbildet