Gratulerer Rio!

OL-tildelingen viser at Sør-Amerikas største land har gått fra å være en sovende kjempe til å bli en stormakt på flere områder.

Fredag 2. oktober ble en historisk dag for den olympiske familien og for alle brasilianere, når IOCs kongress samlet seg i København og stemte for at Rio de Janeiro skulle bli vert for OL i 2016. Tildelingen er historisk. Dette er første gang lekene skal gå i et søramerikansk land.

Etter at tildelingen var et faktum, gråt Brasils sosialdemokratiske president Lula da Silva seierstårer og brøt fullstendig med all protokoll. Barack Obama, som også var tilstede i den danske hovedstaden, hadde neppe gjort noe liknende hvis Chicago hadde blitt valgt ut som vertsby.

Rios seier har siden blitt hyllet i store deler av den latinamerikanske pressen. For dette var underdogens seier mot “rikingene” Tokyo, Madrid og Chicago. En seier som hverken Lula eller særlig mange andre hadde forventet. Og nettopp av den grunn kom tårene.

En berettiget utfordrer

Verden utvikler seg i en mer globalisert, men samtidig også multipolar retning. USAs soleklare supermaktstatus og lederstilling blir i større og større grad utfordret. Land som India, Russland og Kina er allerede med G-15-gruppen. Sistnevnte arrangerte OL i fjor og regnes nå som verdens nest største økonomi etter USA. Brasil er verdens åttende største økonomi og latinamerikansk representant sammen med Mexico. I en BBC-artikkel i kjølvannet av OL-tildelingen hevdes det at Brasil kanskje vil klare seg bedre enn USA under finanskrisen, blant annet fordi man har satset på helt andre virkemidler for å sikre bedre kontroll av eget finansmarked og samtidig gjennomført økt satsing på råvareproduksjon.

Utfordringer og gleder

Et OL i byen som forbindes med farger og samba vil bli høyst interessant, hvis vi skal bruke et understatement. Rio-innbyggerne, kjent på lokalspråket som “cariocas”, har med sin karakteristiske imøtekommenhet ofte gjort sitt ytterste for å bekrefte byens rykte som Brasils og halve verdens partyhovedstad. Så da er de selvsagt glade over å få hele verden invitert hjem til seg.

Rios seier var en seier mot “rikingene” Tokyo, Madrid og Chicago.

Men den vakre byen har også sine mindre attraktive sider. Slummene i Rio de Janeiro, også kjent som “favelas” ligger helt opptil til de bedrestilte strøkene. Her finnes noen av verdens farligste steder i fredstid, og selv om lokalmyndighetene gjør en innsats, er kriminalitetstallene fortsatt høye. Mange NGOer håper nå at et OL vil gi noe igjen til byens fattigste og mest ekskluderte, og at anleggene som står igjen etter lekene vil bidra til å skape talenter fra alle samfunnslag.

Mandat
Franskmannen Pierre de Coubertins, som regnes som de moderne olympiske lekers far, uttrykte i sin tid at OL skulle være et tiltak som skulle forene alle nasjoner. Slik sett burde et land Sør-Amerika ha fått lekene for lenge siden. Nå som det er et faktum, kan man glede seg og se frem mot det som kommer til å bli en stor sportslig folkefest sju år fra nå.

Lykke til, Rio de Janeiro!